Povećati energetsku konkurentnost Hrvatske

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58412f425ce9c.jpg

'Jedan od naših glavnih ciljeva jest jačanje institucija koje će se baviti energetikom, što znači da je ovo jedinstven trenutak u kojem se stručnjaci svih tehničkih struka povezanih sa energetikom trebaju povezati i ujediniti kako bi konačno bili u mogućnosti donijeti odluke koje će nas usmjeriti ka realizaciji energetskih projekata na održiv, a istovremeno na profitabilan način prateći svjetske trendove. I upravo u svjetlu globalnih kretanja i rastućom potrebom Europske unije za što većom fleksibilnošću, moramo razvijati energetske projekte i dodatne infrastrukturne projekte koji će povećati energetsku konkurentnost i Hrvatsku pozicionirati kao ključnog partnera u ostvarivanju energetske stabilnosti Europske unije' – rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Državni tajnik Čikotić sudjelovao je godišnjoj Skupštini Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa. Obraćajući se okupljenima, posebno je istaknuo dugogodišnju tradiciju u istraživanju i proizvodnji nafte i plina te je naglasio da trebamo iskoristiti ne samo prirodni, već i ljudski potencijal koji je ključan u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

'Trebamo se fokusirati na dugoročnu energetsku strategiju koja mora biti u službi energetske sigurnosti i stabilnosti, i koja u isto vrijeme mora biti usklađena sa niskougljičnim ciljevima EU. Inzistirat ćemo na suvremenoj i efikasnoj tehnologiji koja se mora uklopiti u realnost investicijske klime i trendova s ciljem privlačenja novih investicija. Tu prvenstveno mislim na projekte o kojima su mnoge vlade govorile, a to su izgradnja LNG terminala na Krku te novi natječaji za naftu i plin na kopnu od koji se neki moraju konačno realizirati, a drugi uspješno nastaviti' – istaknuo je državni tajnik Čikotić.

Odgovorno upravljanje okolišem znači ujedno i upravljanje energetskim resursima na održiv način, kao dio jedinstvenog i nedjeljivog procesa. Jedna od značajnijih suradnji u tom pogledu je i definiranje potencijala geotermalnih voda čiji potencijal tek treba istražiti iskoristiti. Državni tajnik Čikotić poručio je kako se taj potencijal može iskoristiti ne samo u energetskom, već i u poljoprivrednom i turističkom smislu.

Skupština Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa održana je u Ininoj poslovnoj zgradi u Šubićevoj ulici u Zagrebu, u kojoj je 8. listopada 1991. donošena odluka o raskidanju svih državnopravnih saveza Republike Hrvatske s ostalim republikama SFRJ. Državni tajnik Čikotić poručio je kako će nastojati očuvati taj vrijedni prostor kako bi se u njemu opet krojila energetska politika RH.

 



Stranica