Potreban je snažan zaokret prema niskougljičnom gospodarstvu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56b603731c12b.jpg

Na globalnoj razini događaju se velike promjene koje okreću svjetska gospodarstva prema održivom i niskougljičnom razvoju s ciljem ublažavanja posljedica klimatskih promjena koje utječu na budućnost Hrvatske, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na današnjem okruglom stolu „Koji su rezultati nedavno završene COP 21 konferencije o klimatskim promjenama i koja su očekivanja od RH u vezi toga“.

Važno je provoditi okolišnu politiku koja će Hrvatskoj omogućiti gospodarski rast uz manju potrošnju energije i s više korištenja obnovljivih izvora energije. Jedino tako možemo ostvariti tranziciju u društvo bazirano na zelenim tehnologijama“, istaknuo je ministar Dobrović.

Ministar je rekao kako će intenzivno raditi na politikama koje su vezane uz smanjenje posljedica i sprječavanje daljnjih klimatskih promjena te da je Hrvatska među prvim državama Europske unije koja priprema Niskougljičnu strategiju.

Ta se strategija izrađuje u suradnji sa znanstveno istraživačkim institucijama te je u skladu s obvezama Pariškog sporazuma. Riječ je o temeljnom dokumentu kojim se obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova prenose u gotovo sve sektore: gospodarenje otpadom, promet, zgradarstvo, energetiku i poljoprivredu.

Ministar je dodao da je Hrvatskoj potrebna suvremena energetska strategija koja će biti u skladu s novom energetsko-okolišnom politikom EU i novim paketom za kružno gospodarstvo. Naime, ti strateški okviri usmjeruju EU prema niskougljičnom gospodarstvu u kojem je naglasak na korištenju obnovljivih izvora energije, energetskoj učinkovitosti i resursno učinkovitijem društvu.

Ministar je dodao kako je uz mjere smanjivanja emisija stakleničkih plinova potrebno pripremati i dokumente čiji je cilj procjena i smanjenje rizika od klimatskih promjena.

Ove godine započet ćemo izradu Strategiju prilagodbe na klimatske promjene koja se planira dovršiti do konca iduće godine“ – kazao je ministar Dobrović.

Prelazak na niskougljično gospodarstvo prilika je za gospodarski rast, povećanje zaposlenosti, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, smanjenje ovisnosti o uvozu i za poboljšanje kvalitete života građana zbog smanjenja onečišćenja zraka.



Stranica