Potpredsjednica Vlade na konferenciji 'Europski fond za strateška ulaganja – Prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice'

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/ESFU Lisinski Maletic 13042018/naslovna IMG_0259.JPG

 

Danas je u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski održana konferencija “Europski fond za strateška ulaganja – Prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice“ u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ivane Maletić hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i Hanza Medie.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta  dr. sc. Martina Dalić u uvodnom je obraćanju istaknula kako je dobro da u ovome trenutku imamo pozitivne gospodarske trendove koji su zasigurno jedna dobra platforma za rješevanje dugotrajno prisutnih problema i najavila novi Nacionalni program reformi. Uz izmjene u mirovinskom sustavu i reformu obrazovanja, kao dugoročno najznačajnije reforme za održavanje konkurentnosti gospodarstva, Nacionalni program reformi donijet će i mjere u izmjeni načina funkcioniranja državne administracije radi povećanja motiviranosti, kvalitete i profesionalnosti, a također donosi i nove mjere unaprjeđenja poslovnog okruženja. Također, sukladno Vladinom Akcijskom planu administrativnog rasterećenja gospodarstva, kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, cilj je rasteretiti poduzetnike od različitih nameta i nepotrebnih administrativnih procedura i uštedjeti im vrijeme i novac.

 „Unaprjeđenje poslovne klime i poslovnog okruženja povezano je s dinamikom provođenja strukturnih reformi kojima je zadaća osigurati temelje za stabilan i dugoročno održiv gospodarski rast. Stvaranje povoljnog okruženja i investiranje, a konačno iz toga i stvaranje novih radnih mjesta, jest nešto što je kontinuirana zadaća i posao s obzirom da tržište svakodnevno donosi nove izazove i donosi sve snažnije konkurentske uvjete. Nadam se da će takvih investicijskih projekata, a naročito privatnih, u budućnosti biti sve više“, zaključila je potpredsjednica Dalić.

Na konferenciji je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, gospodin Jyrki Katainen. U okviru konferencije održana je panel-rasprava “Europski fond za strateška ulaganja – Prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice“, na kojoj su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, voditelj Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj gospodin Anton Kovačev, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) gospođa Tamara Perko i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

 



Stranica