Potpredsjednica Vlade na konferenciji 'Digitalna (r)evolucija'

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/dr naslovna.jpg

 

U Zagrebu se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održava konferencija Hrvatske udruge poslodavaca „Digitalna (r)evolucija“ na kojoj će se predstaviti rezultati istraživanja o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj. Cilj ove konferencije jest pokazati poduzetnicima da se moraju prilagoditi i pripremiti za budućnost koja je determinirana tehnološkim inovacijama te kako im u poslu mogu pomoći virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, poslovna analitika ili povezivanje milijuna objekata primjenom senzora.

Prilikom otvorenja predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je kako se digitalna revolucija i tehnološke promjene odvijaju brže nego ikad u povijesti. „Nemamo puno vremena za prilagodbu. Tko izgubi korak, nepovratno će zaostati“, rekla je Deranja i naglasila, „Treba posebno pomagati malim i srednjim tvrtkama. Država sa svoje strane mora snažno podržati digitalnu transformaciju. Domaća ICT industrija po svom znanju i kreativnosti može biti globalno konkurentna, ali joj se trebaju osigurati konkurentni uvjeti. Reforme su nužne i krajnji je čas da Hrvatska uskoči u taj vlak“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić objavila je da Vlada kreće u izradu nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva i pozvala udruženja i zainteresirane strane da se uključe kako bismo ojačali konkurentnost Hrvatske.

„Četvrta tehnološka revolucija ne dopušta gubitak vremena. Hrvatski građani su prvi ili drugi u Europi po traženju vijesti na internetu, ali smo pri dnu u e-trgovini i e-bankingu. Poduzetnici se moraju zapitati koliko ulažu u nove tehnologije“, rekla je Dalić i dodala, „Digitalizacija otvara velike poslovne prilike uz male investicije. Naš zajednički zadatak je da koristi digitalne transformacije budu veće od nesigurnosti i rizika. Digitalna revolucija počiva na čovjeku, koji je otvoren prema promjena, koji posjeduje intelektualnu znatiželju".

„Cilj nam je udvostručiti ulaganja u istraživanje i razvoj do 2020. Izrael godišnje investira u R&D više od četvrtine hrvatskog BDP-a ili cjelokupni prihod od turizma“, upozorio je uoči konferencije posebni savjetnik potpredsjednice Vlade Ivan Barać.

Podsjećamo kako i novi Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte donosi olakšice za sve poduzetnike koji se bave istraživačkim i inovacijskim aktivnostima što je posebno atraktivno za ICT tvrtke. Poduzetnicima se nudi mogućnost ostvarenja potpore u obliku dodatnog umanjenja osnovice poreza na dobit, odnosno poreza na dohodak za troškove nastale uslijed istraživačkih aktivnosti.

 



Stranica