Potpisani ugovori za vodnokomunalne projekte u Koprivničko-križevačkoj županiji vrijedni gotovo 867 milijuna kuna

Slika /slike/Vijesti/16.12.2019. Aglomeracije KC i Đ - foto 4.jpg
Ugovori za dva projekta iz područja vodnoga gospodarstva, za aglomeraciju Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete te aglomeraciju Koprivnica potpisani su danas u sklopu posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji.
 
Naime, projekt „Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete“ vrijedan je gotovo 353 milijuna kuna. Više od 196 milijuna kuna, odnosno 70 % prihvatljivih troškova čine europska sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Preostalih 86 milijuna kuna osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave na čijem području se provode aktivnosti ovoga projekta.
 
„Ovi projekti su jasan i nedvosmislen signal ulaganja i razvoja. Vjerujem kako će brojna kućanstva realizacijom ovoga projekta dobiti novu dimenziju življenja i viši standard“ rekao je predsjednik Vlade RH Plenković. 
 
Realizacijom ovoga projekta izgradit će se i/ili rekonstruirati oko 35 km vodoopskrbnog cjevovoda te 81 km sustava javne odvodnje. Također će biti izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Ferdinandovac te nadograđena dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Virje i Podravske Sesvete. Sve će to doprinijet većoj priključenosti na sustav javne vodoopskrbe i odvodnje. Konkretno, na sustav vodoopskrbe bit će priključeno novih 9.477 stanovnika, a na sustav odvodnje njih 15.513. Također će smanjiti vodni gubitci. 
 
Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica“ za koji su danas također potpisani ugovori vrijedan je gotovo 513 milijuna kuna. Veći dio, gotovo 284 milijuna kuna, odnosno 70 % prihvatljivih troškova, čine EU sredstva.
 
U sklopu projekta bit će izgrađeno i/ili rekonstruirano oko 31 km sustava javne vodoopskrbe te više od 100 km sustava javne odvodnje. 
 
„Na jedinicama lokalne samouprave je manji dio financiranja projekta koji su od silnog značaja za građane“ rekao je ministar Ćorić i nastavio „do kraja godine zaokružit ćemo investicijski ciklus vrijedan 22 milijarde kuna.  To je nevjerojatno velik i pozitivan gospodarski učinak“ zaključio je Ćorić.
 
Realizacijom ovih projekata priključenost na sustav vodoopskrbe i odvodnje u Koprivničko-križevačkoj županiji bit će značajno iznad hrvatskog prosjeka.

Stranica