Potpisani ugovori za projekte poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Slatina, Karlovac-Duga Resa i Križevci

  • Slika /slike/Vijesti/200415 ugovori vode 5.jpg
  • Slika
  • Slika
Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovore o sufinanciranju za poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Slatina, Karlovac-Duga Resa i Križevci potpisani su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s korisnicima. 

Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina vrijedan je 266,5 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 213,4 milijuna kuna. Veći dio, odnosno 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu će osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te grad Slatina (8,1 milijuna kuna).

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Slatina, a završetak projekta planiran je za kolovoz 2023. godine. Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

Isti ciljevi žele se postići i projektom Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci. 

Projekt je vrijedan 320,4 milijuna kuna od čega su prihvatljivi troškovi 256,3 milijuna kuna. Veći dio, odnosno 179,8 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. 

Za projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa osigurano je 227,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva. Preostalih 103,2 milijuna kuna u projektu će osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 41,3 milijuna kuna) te jedinice lokalne samouprave (20,6 milijuna kuna) na kojima će se projekt provoditi.

Projekt obuhvaća izgradnju i dogradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Karlovac. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kao najznačajniji doprinos ovih projekata istaknuo je povećanje standarda građana:  „Dosegnut ćemo razinu priključenosti od gotovo 90 posto na sva tri područja. To znači 200 kilometara novih kanalizacijskih kolektora i 75 kilometara vodoopskrbne mreže. Na sustav javne odvodnje bit će priključeno više od 20 tisuća stanovnika, a novih 4 200 stanovnika dobit će mogućnost priključenja na vodu“ rekao je.

Svi projekti za koje su danas potpisani ugovori sufinanciraju se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Do sada je donesena odluka o financiranju za ukupno 57 projekata ukupne vrijednosti 23,7 mlrd. kuna od čega europska sredstva iznose 13,31 mlrd. kuna što predstavlja 166,87% ukupne alokacije.

„Izgradnjom vodnokomunalne infrastrukture  dajemo velik doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda, prije svega u sektoru građevinarstva“ zaključio je ministar Ćorić.


 

Stranica