Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu aktivnosti Europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) u vrijednosti većoj od 5 milijuna eura

  • Slika /slike/Vijesti/2022/EDIH.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Davor Filipović potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu aktivnosti Europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) s čelnicima četiri institucije koje su voditelji EDIH konzorcija tj. koordinatori pojedinog EDIH projekta. Ispred Instituta Ruđer Bošković koji je koordinator EDIH projekta AI4HEALTH ugovor je potpisao ravnatelj Instituta dr. sc. David Matthew Smith; za projekt EDIH ADRIA čiji je koordinator Sveučilište u Rijeci ugovor je potpisala rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija; za EDIH CROBOHUB++ ugovor je potpisao dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Vedran Bilas te za JURK EDIH mr.sc. Andreja Šeperac, ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije.
 
“Europski digitalni inovacijski centri odličan su primjer kooperacije privatnog, znanstvenog i javnog sektora, oblik suradnje čiji rad donosi korist cijelom društvu, cijeloj zajednici. Zahvaljujući financijskim sredstvima od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Europske komisije, usluge EDIH-a biti će besplatne što će svakako biti stimulativno za male i srednje poduzetnike kako bi se mogli razvijati. Očekujem da će EDIH-ovi značajno doprinijeti digitalnoj transformaciji poduzeća i suradnji poslovnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice te potaknuti stvaranje proizvoda i usluga visoke dodatne vrijednosti“, izjavio je ministar Filipović i čestitao svim potpisnicima ugovora.
 
U sklopu događaja, koordinatori EDIH konzorcija predstavili su projekte i aktivnosti koje planiraju provoditi do kraja 2025. godine.  
 
Tako je projekt EDIH-a AI4HEALTH usmjeren na primjenu umjetne inteligencije i računarstvo visokih performansi u području medicine i zdravstva, EDIH-a CROBOHUB++ umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi te kibernetička sigurnost u proizvodnoj industriji, digitaliziranoj poljoprivredi, energiji i okolišu te u javnoj i državnoj upravi,  JURK EDIH  usmjerio se na umjetnu inteligenciju „blockchain“ i „IoT“ te će obuhvatiti područja industrije razvoja videoigara, medicinske rehabilitacije, drvoprerađivačke industrije, građevinske industrije i farmacije. Specijalizacija EDIH-a ADRIA je umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi u području zdravlja i kvalitete života, prijevoza i mobilnosti te energije i održivog razvoja.
 
Sveukupna vrijednost hrvatskih EDIH projekata iznosi 10.842.265 eura, a do 50 % bespovratnih sredstava za sufinanciranje njihovih aktivnosti u narednih sedam godina je osigurano od Europske komisije u okviru programa Digitalna Europa 2021. - 2027.
 
Kako bi hrvatski EDIH-ovi mogli koristiti sredstva Europske komisije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u 2020. godini provelo javni poziv za odabir nacionalnih kandidata za EDIH-e te su u konačnici četiri hrvatska EDIH-a ušla u financijsku omotnicu i potpisala ugovore o sufinanciranju projekata s Europskom komisijom. Ostalih 50% bespovratnih sredstva za sufinanciranje projektnih aktivnosti EDIH-a je osiguralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. - 2026. (NPOO) do kraja 2025. godine.
Financijska kontribucija Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za provedbu potpisanih ugovora iznosi 5.133.236 eura.
 
Koncept EDIH-a osmislila je Europska komisija s ciljem jačanja kapaciteta u području umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, računarstva visokih performansi, razvoja naprednih digitalnih vještina, digitalne transformacije javne uprave i digitalizacije poduzeća i poslovanja. Hrvatski EDIH-ovi su neprofitni konzorciji koji su dio Europske mreže EDIH-a, a sastavljeni su od dionika iz privatnog i javnog sektora te će razvijati i pružati usluge, primarno malim i srednjim poduzećima, ali i javnom sektoru, u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije.


Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.


Stranica