Potpisan ugovor za sufinanciranje izgradnje sortirnice u Metkoviću

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/11.9.2020. Metkovic sortirnica.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan danas su u Metkoviću potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Na potpisivanju Ugovora je sudjelovao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
 
Projekt izgradnje sortirnice ukupne je vrijednosti 11.061.261,00 kuna, a sufinancirat će se s gotovo 82 % EU sredstava, odnosno  9.000.047,12 kuna. Sortirnica će pokrivati područje Grada Metkovića, odnosno pet naselja (Metković, Prud, Glušci, Dubravica i Vid), koji imaju 16.788 stanovnika.
 
„U ovom trenutku u Ministarstvu je zaprimljeno 18 prijava za sortirnice s područja cijele Hrvatske vrijednosti oko 280 milijuna kuna. Grad Metković je jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja se odlučila za ovaj iskorak. Sortirnice su dio infrastrukture koja jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvima omogućava da iz otpada izdvoje iskoristive frakcije, da ono što je prije bilo otpad pretvore u sirovinu za daljnju proizvodnju“ – kazao je ministar Ćorić.
 
Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan naglasio je kako su među prvim gradovima u Hrvatskoj, a prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobili sredstva za izgradnju sortirnice.
 
„Uskoro ćemo raspisati javnu nabavu i započeti s izgradnjom sortirnice. Dobili smo i pravomoćnu građevinsku dozvolu za kompostanu te ćemo krajem mjeseca i taj projekt prijaviti na EU fondove.  Ranije smo potpisali i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 3,5 milijuna kuna za nabavu spremnika“ – naveo je gradonačelnik Milan.
 
Župan Dobroslavić je najavio kako će do studenog ove godine biti raspisan natječaj ua izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje koji bi trebao biti konačno odredište prikupljenog otpada.

Stranica | Otpad