Potpisan ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima

Slika /slike/Vijesti/18.6.2020. HEP - ugovor za priključenje romskih naselja.JPG
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Hrvatske elektroprivrede  – Operatora distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) Nikola Šulentić potpisali su danas u sjedištu Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima.

Ugovor je dio okvira Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu u razdoblju 2017.-2020.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ovim je ugovorom osiguralo sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna kojima će HEP ODS realizirati priključke korisnika koji ispunjavaju sve potrebne zakonske preduvjete neophodne za priključenje na distribucijsku mrežu.

Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvaća najmanje 200 priključaka na području sedam županija (Sisačko–moslavačke, Koprivničko–križevačke, Bjelovarsko–bilogorske, Brodsko–posavske, Osječko-baranjske, Međimurske i Varaždinske županije.

„Vjerujem da će se provedbom ovoga Ugovora znatno unaprijediti kvaliteta života pripadnika romske nacionalne manjine. Jedna od naših resornih zadaća je da našim građanima omogućimo pristup pouzdanoj energiji što je ujedno i jedan od ciljeva održivoga razvoja - puta kojim Republika Hrvatska ide. Energija je ključni moment u gotovo svim područjima života stoga je važno da je dostupna svima, bez iznimke.“, istaknuo je ministar Ćorić.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić najavio je kako će HEP obveze preuzete ovim ugovorom ispuniti odgovorno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na velikom iskoraku za romsku zajednicu u Hrvatskoj, naglasivši kako je današnjim potpisivanjem ugovora dokazano da je Hrvatska socijalna država u kojoj svi njeni građani imaju pravo na osnovne životne potrebe, poput električne energije.
 

Stranica