Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za CGO Babina Gora

Slika /slike/Vijesti/17.4.2019. - Babina Gora.jpg

Izgradnjom CGO-a Babina Gora planira se unaprijediti sustav gospodarenja otpadom u Karlovačkoj županiji, zapadnom dijelu Sisačko-moslavačke županije i sjevernom dijelu Ličko-senjske županije.

U utorak 17. travnja 2019. godine, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora svečano su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te direktorica CGO-a Babina Gora Marija Tufeković. 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 8. travnja 2019. godine donijelo Odluku o financiranju za projekt Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, ukupne vrijednosti EU sredstava 195.672.384,43 HRK, nastavno na postupak izravne dodjele koji je objavljen 22. ožujka 2019. godine. Izgradnjom CGO-a Babina Gora i pripadajućih pretovarnih stanica Karlovac, Ogulin, Slunj i Otočac, uz provedbu ostalih projektnih aktivnosti, planira se unaprijediti sustav gospodarenja otpadom u Karlovačkoj županiji, zapadnom dijelu Sisačko-moslavačke županije (Grad Glina, Općine Gvozd i Topusko) i sjevernom dijelu Ličko-senjske županije (Grad Otočac, Općine Plitvička jezera, Vrhovine i Brinje).

“U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pokušavamo realizirati projekte o kojima se priča već desetljećima stoga ovim putem čestitam svima onima koji su ustrajno radili na tome da se ostvari projekt čiji je kapacitet obrade miješanog komunalnog otpada 30 000 tona godišnje i koji će osigurati potrebu za zbrinjavanjem otpada za više od 150 000 stanovnika”, rekao je ministar Ćorić.

Glavni procesi u CGO-u Babina Gora obuhvaćaju mehaničko-biološku obradu miješanog komunalnog otpada, biološku obradu odvojeno prikupljenog biorazgradivog otpada, mehaničku obradu građevnog otpada, mehaničku obradu glomaznog otpada i odlagališta. Realizacijom projekta CGO Babina Gora ostvarit će se iskorak u postavljanju temelja za održivo gospodarenje otpadom, a provedbom projekta pridonosi se ispunjavanju obveza Republike Hrvatske prema Europskoj uniji u području gospodarenja otpadom, unaprjeđenju kvalitete života stanovništva te se osigurava ispunjavanje ciljeva iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.- 2022. godine.  

 


Stranica | Otpad