Potpisan ugovor o dodjeli 114,8 milijuna kuna EU sredstava za sanaciju odlagališta komunalnog otpada Karepovac u Splitu

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/karepovac2.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara potpisali su danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac.
 
Ukupna vrijednost projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac je 289 milijuna kuna, a danas potpisanim ugovorom osigurano je sufinanciranje EU sredstvima u iznosu od 114,8 milijuna kuna.
 
Ministar Ćorić je podsjetio kako je krajem 2017. godine bila velika kriza gospodarenja otpadom na području Splita te je poručio kako sve ono što je poduzeto od tog trenutka do sada treba zahvaliti angažmanu i entuzijazmu Grada Splita i gradske uprave.
 „Ustrajnošću splitske gradske uprave došli smo do današnjeg dana u kojem je Karepovac gotovo pa saniran. Taj proces ide hrabro dalje do svog finala. Apeliram da se i u narednom razdoblju učini sve kako bi naš sustav gospodarenja otpadom bio što uspješniji, ne samo na području Grada Splita, nego i Splitsko-dalmatinske županije i cijele Republike Hrvatske“, rekao je ministar Ćorić.
 
Naglasio je kako veseli činjenica da je Hrvatska tijekom 2019. godine napravila ogroman iskorak prema razvrstavanju otpada te je poručio kako „u nadolazećim godinama moramo napraviti još jedan iskorak i odvajati na kućnom pragu“.
 
Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naveo je kako je sanacija splitskog odlagališta obavljena  u rekordnom roku. Odluka o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava, rezultat je, naveo je direktor Kukić, sjajne suradnje svih sudionika ovog složenog procesa.
 
„Kada smo krenuli sa sanacijom u jesen 2017. godine, rekao sam kako slika tadašnjeg Karepovca ne da nije dostojna Splita ili Europe, nego nije dostojna ni zemljama trećeg svijeta. To je bila apsolutna sramota koja je danas prošlost. Današnji potpisi na ovom ugovoru jesu kruna naših trogodišnjih napora da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovedemo do točke uređenog  i saniranog odlagališta pred kojim je još svega koja godina sanacije“, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
 
S dodijeljenih bespovratnih 114,8 milijuna kuna na raspolaganju je dovoljno sredstava da se, nastavio je gradonačelnik, završi aktualna faza sanacije, uz prekrivanje zelenilom te izgradnju plinskih bunara. Nakon toga slijedi faza koja se trenutno projektira, izgradnja podzemnih plinskih cijevi do moguće plinske elektrane.
 
„Sve to vodi do 2023. godine kada bi se otvorenjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici,  Karepovac, kao sanirano odlagalište, konačno i zatvorio“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Stranica | Otpad