Potpisan sporazum o dodjeli 101,4 milijuna eura EU sredstava za izgradnju LNG

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a37ddff7b5c2.jpg

U okviru današnjeg zasjedanja Vijeća Europske unije za promet, telekomunikacije i energetiku, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić nazočio je potpisivanju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Instrumenta za povezivanje Europe okviru (CEF) za izgradnju LNG terminala na otoku Krku.

Ugovor je potpisan između Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske unije (INEA) i LNG Hrvatska d.o.o.

Europska unija će uložiti 101,4 milijuna eura u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku. Bespovratnim sredstvima pokrit će se dio ukupnih troškova izgradnje terminala, koji se procjenjuju na 383,6 milijuna eura.

„Današnje potpisivanje ugovora veliko je priznanje s obzirom na  energetsku poziciju Republike Hrvatske i značaj za regiju i Europsku uniju. Ovaj projekt će svakako pridonijeti energetskoj stabilnosti i sigurnosti, kako za RH tako i za EU“ – kazao je ministar Ćorić.

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete pozdravio je ulaganje istaknuvši: „Danas potpisanim sporazumom pokazujemo da je energetska unija stvarnost na terenu: izgrađujemo veze koje nedostaju u energetskoj infrastrukturi, ujedinjujemo tržišta i poboljšavamo sigurnost opskrbe. Ovim će se ulaganjem omogućiti opskrba Hrvatske i Mađarske prirodnim plinom, ali i pojačati diverzifikacija izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dati gospodarski poticaj cijeloj regiji. Ovakvim projektima EU svojim građanima pruža stvarnu dodanu vrijednost.“

Izgradnjom LNG terminala, koji će najprije funkcionirati kao plutajući terminal za LNG i jedinica za uplinjavanje godišnjeg kapaciteta od najmanje dvije milijarde prostornih metara, povećat će se sigurnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

LNG terminal ujedno će poboljšati konkurentnost u regiji te, kao prioritetan projekt u okviru inicijative za plinsku povezanost srednje i jugoistočne Europe, omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata.



Stranica