Pomoćnik ministra Čižmek sudjelovao na 17. sjednici Regionalne asocijacije VI (RA VI Europe) u Ženevi

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a7daac752a3d.JPG

Pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora Igor Čižmek sudjelovao je na 17. sjednici Regionalne asocijacije (RA VI Europe) u Ženevi. U okviru Svjetske meteorološke organizacije (WMO) djeluje šest Regionalnih asocijacija, a RA VI je nadležna za koordinaciju aktivnosti na području Europe. Na 17. sjednici RA VI, na kojoj su prisustvovali direktori i predstavnici 31 meteorološke i hidrološke službe za područje Europe, izabran je i novi predsjednik asocijacije, direktor austrijske meteorološke službe Michael Staudinger.
Sjednici je prethodila Regionalna konferencija s temom “Uloga nacionalnih meteoroloških i hidroloških servisa u Europi”, a na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo o unaprjeđenju servisa za javnost, agrometeorologiju i praćenju suše, meteorološkim i hidrološkim mjerenjima i motrenjima, treninzima i suradnji, te uspostavi regionalnih specijaliziranih centara. Kao osnovni tehnički preduvjet za daljnji razvoj istaknuta je potreba modernizacije mjerenja i opažanja atmosfere, voda i mora, dok zaključci konferencije predstavljaju temelj za WMO Strateški plan (2020. -2023.) koji će se donijeti na WMO kongresu 2019. godine.
Dokumenti sa 17. sjednice i Regionalne konferencije predstavljaju okvir za daljnje djelovanje nacionalnih službi i mogu se pronaći na mrežnoj stranici http://meetings.wmo.int/RA-VI-17/.
Pomoćnik Čižmek je na marginama skupa održao niz protokolarnih i stručnih razgovora iz područja nadležnosti Uprave za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora.

 

 

 

 



Stranica