Pomoćnica ministra Ana Mandac otvorila peti po redu Obrtnički forum Zagrebačke županije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Obrtnički forum naslovna (2).JPG

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije, u srijedu 26. veljače 2020. godine, u Velikoj Gorici, održan je peti po redu Obrtnički forum Zagrebačke županije. Ovogodišnji Forum okupio je brojne obrtnike, predstavnike Grada i Županije, ravnatelje strukovnih škola, stručnjake i političare koji aktivno sudjeluju u kreiranju gospodarske politike od državnog i lokalnog značaja.

 

U kratkom uvodnom obraćanju pomoćnica ministra Ana Mandac srdačno je pozdravila okupljene te naglasila kako se Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta rado odaziva na pozive jedinica lokalne i regionalne samouprave jer se upravo na ovakvim događanjima najjasnije čuju njihove potrebe i prijedlozi, a Ministarstvo je otvoreno za sve prijedloge koji mogu unaprijediti konkurentnost našeg gospodarstva. „Nadam se kako će današnji događaj, koji u fokusu ima obrtništvo koje je obzirom na svoju strukturu i udio važan čimbenik našeg gospodarstva, ukazati na dodatne mogućnosti u svezi mjera i aktivnosti koje bismo svi zajedno trebali poduzeti u svrhu njegovog daljnjeg razvoja, a možda i nekoga tko razmišlja o ulasku u obrtništvo ohrabriti da se odvaži na taj korak“, izjavila je pomoćnica ministra Ana Mandac te otvorila ovogodišnji Obrtnički forum Zagrebačke županije.

 

U sklopu foruma održana je i panel rasprava na kojoj je sudjelovala pomoćnica ministra Ana Mandac, uz pročelnika Županije za gospodarstvo Damira Fašaića, pročelnicu za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirelu Katalenac, predsjednika OK Zagreb Mirzu Šabića, pročelnika za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice Domagoja Ilečić, predstojnicu Regionalnog ureda Zagreb HZZ-a Mariju Halić te obrtnicu Anamariju Brcko. Panel raspravom pokrivene su najaktualnije teme kao što je izmjena Zakona o obrtu, Centar kompetentnosti Zagrebačke županije, mjere i potpore Zagrebačke županije, povlačenju sredstava iz EU fondova te mjere i potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

„Malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo s udjelom od preko 99 posto u ukupnom gospodarstvu pokretač je razvoja cjelokupnog gospodarstva te stoga zahtijeva odgovarajuću podršku. Osobni uspjeh poduzetnika generira korist cijelom društvu, a zadaća svih donositelja politika kako na lokalnom i regionalnom nivou tako i na razini države je učiniti sve da perspektivni poduzetnici i obrtnici koji su spremni na  pokretanje novih projekta i investicija, imaju što povoljnije poslovno okruženje za ostvarivanje svojih poduzetničkih pothvata“, naglasila je pomoćnica ministra.

 

Pomoćnica ministra istaknula je niz aktivnosti koje je tijekom protekle godine provelo resorno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a koje imaju direktan utjecaj na obrtništvo, od izmjena i dopuna Zakona o obrtu i projekata temeljem kojih se dodjeljuju bespovratne potpore obrtnicima, do mjera administrativnog rasterećenja.

 

„Iznimno sam zadovoljna što smo ponovno uspostavili kontakt između obrazovanja i tržišta rada, na način da smo za dvije školske godine uspjeli osigurati 250 milijuna kuna, kako za obrtnike koji primaju djecu na naukovanje, tako i za same učenike strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ove godine, s mjesečnom stipendijom od 1500 kuna, stipendiramo preko 4200 učenika strukovnih škola. Država je preko resornoga ministarstva napravila puno da utječemo na četrnaestogodišnjake i pošaljemo im poruku da je 'vrijedno raditi svojim rukama'. Ako djecu senzibiliziramo za upis u srednje strukovne škole, ako ih mentor obrazuje za svoje potrebe, i tako stvara svoju radnu snagu, potaknut ćemo djecu da ostanu u RH, da ne idu nigdje dalje“, izjavila je pomoćnica ministra te, s osobitim ponosom, podsjetila prisutne na kampanju „Gdje su ruke, ima i struke“ cilj koje je bio potaknuti učenike i roditelje na upis deficitarnih zanimanja te u medijskom prostoru snažnije naglasiti važnost strukovnog obrazovanja.



Stranica