Poduzetnicima manje naknade za OIEiK

Slika /slike/Vijesti/2022/shutterstock_112485596_cr.jpg

“Olakšavamo poduzetnicima da budu konkurentniji”

Kao dio 4. paketa mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju (OIEiK). Vlada donošenjem ove Uredbe pomaže poduzetnicima da kroz plaćanje umanjene naknade za OIEiK plaćaju manje troškove za električnu energiju.

Naknadu za OIEiK u Hrvatskoj plaćaju sva kućanstva i svi poduzetnici u iznosu od 0,013936 EUR/kWh. Uredbom se omogućuje plaćanje umanjene naknade za OIEiK za sve one poduzetnike koji za svoje poslovanje troše veće količine električne energije, odnosno više od 500 MWh godišnje i koji djeluju u sektoru koji je Europska unija prepoznala kao područja koja treba rasteretiti sukladno Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju 2022.

U odnosu na ranije važeću Uredbu iz 2020. godine, novom Uredbom snižena je razina potrošnje s 1000 MWh na 500 MWh, stoga će ovo pravo moći ostvariti još veći broj poduzetnika.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je izradilo program potpora koji je odobrila i Europska komisija, temeljem kojeg će za više od 200 poduzetnika biti omogućeno umanjeno plaćanje naknade za obnovljive izvore energije u iznosu od 104 milijuna eura. Ovo je jedna od niza mjera kojima se štiti EU konkurentnost i ujedno podržava zelena tranzicija. Na takav način pomažemo i gospodarstvu u Republici Hrvatskoj”, izjavio je ministar Filipović prilikom donošenja Uredbe.

Oni poduzetnici koji su svoj zahtjev za umanjenje naknade za OIEiK podnijeli u 2022. godini i koji su do dana rješavanja zahtjeva plaćali punu visinu naknade za OIEiK, ako dokažu da ispunjavaju odredbe iz Uredbe, moći će ostvariti povrat razlike uplaćene naknade za OIEiK.
Svaki poduzetnik koji zadovoljava kriterije, temeljem izračuna energetskog intenziteta može ostvariti pravo na plaćanje umanjene naknade za 40%, 60% ili 75%.  

Za ostvarivanje ovog prava, na propisani se način i s odgovarajućom dokumentacijom treba obratiti izravno HRVATSKOM OPERATORU TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE d.o.o. (HROTE).  HROTE će temeljem zahtjeva, ako poduzetnik zadovoljava kriterije, odlučiti rješenjem o plaćanju umanjene naknade za OIEiK na rok od godine dana.
 
Za poduzetnike koji su ostvarivali to pravo prema ranije važećem propisu, a njihova djelatnost više nije prihvatljiva, predviđen je prijelazni period.
 
Prema utvrđenim razredima električnog intenziteta umanjene naknade iznosit će:



Iznimno, visina naknade za obnovljive izvore energije i kogeneracije za poduzetnike, koji su obuhvaćeni prijelaznim pravilima iz Uredbe (2023. - 2028.), iznosi kao što slijedi:


 

Stranica