Poduzetnicima dodijeljeno 1,12 milijarde kuna u sklopu poziva IRI – faza II

Slika /slike/Foto ministar T. Ćorić.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodijelio je ukupno 116 Odluka o financiranju u vrijednosti 1,12 milijarde kuna u sklopu Poziva “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II“ što generira ukupnu vrijednost ulaganja u području istraživanja i razvoja u iznosu većem od 2 milijarde kuna.
 
Po predmetnom Pozivu podneseno je 360 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti tražene potpore 3,39 milijarde kuna. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Putem ovog Poziva brojni poduzetnici razvit će nove proizvode (dobra i usluge) unutar jedne ili više odabranih IRI tema u sklopu Pozivom identificiranih prioritetnih tematskih i pod tematskih područja S3 (Tematska područja Strategije pametne specijalizacije S3: Zdravlje i kvaliteta života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost te Hrana i bioekonomija), ojačati kapacitete svojih poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije te unaprijediti suradnju s institucijama za istraživanje i razvoj te osigurati snažniju primjenu znanstvenih rezultata i radova na konkretne proizvode i usluge. Financirani projekti će doprinijeti podizanju hrvatskog gospodarstva na višu razinu konkurentnosti i time dugoročno pozitivno utjecati na profitabilnost i konkurentnost poduzetnika.
 
„Interes za Poziv bio je velik te smo do sada već uvećali alokaciju Poziva kako bismo financirali što veći broj projekata koji su udovoljili uvjetima Poziva. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije trenutno intenzivno radi na stvaranju uvjeta za dodatno povećanje alokacije kako bi se financirali svi poduzetnički projekti koji su uspješno prošli postupak dodjele. Riječ je o 50tak odluka o financiranju za siječanj i veljaču 2021. godinu za sve projektne prijedloge koji su zadovoljili uvjete prihvatljivosti. Dosadašnji rezultati IRI I faze pokazuju da ciljana ulaganja u područja tehnologije i određene niše gospodarstva mogu polučiti brze i značajne rezultate na globalnoj razini, kao npr. u području zelenih tehnologija, razvoja robota, energetike i digitalnih tehnologija ili električnih automobila. Sagledavši teme novih projekata u sklopu IRI II poziva, vidimo da su hrvatski poduzetnici spremni za nadolazeće izazove koje pred nas stavlja budući proračun EU gdje je naglasak na digitalnu transformaciju gospodarstva i zelene, ekološke tehnologije“, istaknuo je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.  
 
Ovaj Poziv predstavlja značajan iskorak u planiranju poziva namijenjenih poduzetnicima jer se izravno veže na rad Nacionalnog inovacijskog vijeća, kao i Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske, sužavanje područja javnih ulaganja i ciljano sufinanciranje aktivnosti privatnog sektora u određene IRI teme, što će u budućem programskom razdoblju još više doći do izražaja u razvoju poduzetništva.
 
U fazi ugovaranja je i tvrtka Jadran Galenski Laboratorij za projekt pod nazivom „Rino sprej“. Ukupna vrijednost projekta je 35 milijuna kuna, a iznos bespovratnih EU sredstava iznosi 13,8 milijuna kuna.
„Ovim projektom u partnerstvu s Centrom za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci razvit ćemo proizvod koji će utjecati, između ostalog, na poboljšanje zdravlja i kvalitete života ljudi te rasterećenje zdravstvenog sustava. Proizvod RINO SPREJ se temelji na djelatnoj tvari i formulaciji učinka, a njegovo će ljekovito djelovanje kroz inovativni oblik primjene smanjiti simptome i progresiju prehlade uzrokovane rinovirusom. Provedba projekta rezultirat će novim zapošljavanjima, povećanjem prihoda od prodaje za 73 posto te povećanjem izvoza od 68 posto u 2026. godini“, istaknuo je Mislav Vučić, izvršni direktor.
 
Ukupni najviši iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 30 milijuna kuna po projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu je milijun HRK. Trenutno je u provedbi 50 projekta, dok je ostatak projekata u postupku ugovaranja. 
 
Tvrtka Oprema d.d. za ugovoren projekt pod nazivom „Razvoj uređaja sa potopljenim isparivačem“ dobila je 3 milijuna bespovratnih EU sredstava.
„Kroz projekt ćemo ulagati u aktivnosti istraživanja i razvoja u suradnji s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu te razviti uređaj s potopljenim isparivačem i stroj za kružno savijanje cijevi. Unaprjeđenim uređajem s potopljenim isparivačem planiramo postići uštede na polju energetske učinkovitosti od 20 do 35 posto. Kroz projekt ćemo otvoriti pet novih radnih mjesta te povećati prihod od izvoza za 31 posto u odnosu na 2018. godinu“, kazao je Domagoj Cvetko, predsjednik Uprave.
 
 
 

Stranica | Inovacije