Počela 6,6 milijuna kuna vrijedna sanacija odlagališta otpada „Teodorovac“ u Općini Đurđenovac

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/577fa59f48087.JPG

„Ministarstvo je za sanaciju odlagališta Teodorovac osiguralo financiranje u 100% iznosu te Općina neće morati dati niti kune iz vlastitog proračuna. Odlagalište će se sanirati po najvišim standardima struke. Zahvaljujući ovom projektu okoliš će konačno biti očišćen od otpada što će izravno doprinijeti povećanju kvalitete života stanovnika Đurđenovca i okolnih naselja. Po ovom modelu kroz koji je osigurano 100% financiranje provodi se sanacija 12 odlagališta otpada diljem Hrvatske ukupne vrijednosti oko 220 milijuna kuna. To je jedan od primjera kako korištenjem sredstava iz EU fondova u sektoru otpada možemo utjecati na poboljšanje kvalitete zaštite okoliša“ – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg danas u Općini Đurđenovac.

U Općini Đurđenovac pokrenuti su radovi na sanaciji odlagališta otpada „Teodorovac“, a tim povodom je održana konferencija za medije te obilazak samog odlagališta.

Vrijednost projekta sanacije odlagališta otpada „Teodorovac“ je 6.638.750 kuna. Financiranje je osigurano u 100% iznosu - kroz Operativni program „Zaštita okoliša“ 2007.-2013. osigurano je 85% iznosa (5.642.937 kuna), dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio preostalih 15% (995.812 kuna).

Na lokaciji odlagališta otpada ''Teodorovac'' otpad s područja Općine Đurđenovac odlagao se u periodu od 1990. do 2011. godine kada je odlagalište zatvoreno. Prema projektnoj dokumentaciji, procjenjuje se da je trenutno na predmetnom odlagalištu odloženo oko 20.500 m³ otpada.

„Izuzetno sam ponosan i sretan jer nakon što smo uspjeli osigurati sredstva za Projekt rekonstrukcije vodocrpilišta Đurđenovac u vrijednosti 21 milijun kuna i to većinom iz EU fondova, sada uspijevamo realizirati i Projekt sanacije deponije neopasnog otpada Teodorovac vrijedan 6,6 milijuna kuna. S obzirom da izvorni proračun Općine Đurđenovac iznosi oko 6,5 milijuna kuna jasno je da smo u samo ova dva projekta višestruko premašili proračun Općine i da bez sredstava fondova ovakve i slične projekte ne bi mogli završiti. Sanacijom deponije osigurati ćemo zdraviji život našim građanima i ujedno izvršiti našu zakonsku obvezu, a da to građane Đurđenovca ništa ne košta.“ – rekao je načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović.

Načelnik Topalović dodao je kako je zadovoljan suradnjom sa Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojima je Općina zajednički obnovila i zgradu dječjeg vrtića, uređuje se dom u Našičkom Novom Selu, izrađena je dokumentacija za izgradnju reciklažnog dvorišta i energetsku obnovu stambenih zgrada.

Zamjenik ministra Mario Šiljeg posebno je istaknuo da Ministarstvo priprema i broje druge projekte koji će omogućiti da građani dobiju sustav gospodarenja otpadom koji će biti u skladu s održivim razvojem i standardima Europske unije.

„Ministarstvo kroz EU fondove i naš nacionalni Fond ulaže značajna sredstva u Slavoniju i Baranju cijeneći između ostalog i doprinos ove regije u Domovinskom ratu i činjenicu kako je riječ o nažalost gospodarski devastiranom području. Provode se brojni projekti u gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti te zaštiti prirode kroz ulaganja u primjerice Kopački rit. Uvjeren sam kako će svi ovi projekti podići kvalitetu života stanovnika, a Općinu Đurđenovac kao i cijelu Osječko-baranjsku županiju, učiniti još ljepšom, čišćom i ugodnijom za život“ – naglasio je zamjenik Šiljeg.

Kada govorimo o gospodarenju otpadom, samo na području Osječko-baranjske županije su sa preko 20 milijuna kuna sufinancirani projekti nabave komunalne opreme i vozila. Sufinanciraju se, među ostalim, izgradnje reciklažnih dvorišta u Našicama, Belišću, Valpovu. Osigurano je 100% financiranje za sanacije odlagališta Filipovica u Osijeku, Stara Ciglana u Semeljcima, Strmi Breg u Ferinčacima te Teodorovac u Đurđenovcu.



Stranica