Parku prirode Papuk produljen status UNESCO geoparka

Slika /slike/Vijesti/30.3.2020. Produljenje statusa UNESCO geoparka Papuk.jpg
Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku (Revalidacijski dokument) o produljenju statusa Parka prirode Papuk UNESCO svjetskog geoparka za četiri godine, do 2023. godine., uz navođenje preporuka za rad u narednom razdoblju.

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim razdobljima prošlosti Zemlje.

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u „Panonskom moru“.

U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena.

Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio je svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije.  

Park je 2007. godine prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova.  
Godine 2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESCO- a, Međunarodni geoznanstveni i geopark program te su geoparkovi diljem svijeta postali dio programa „Svjetski geoparkovi UNESCO-a“. 

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk - prvi UNESCO geopark u Hrvatskoj, u srpnju 2019. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, Anthony Thomas Ramsay iz Walesa te Jing Zhixing iz Narodne Republike Kine.

Tijekom četverodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle dvije godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave.

Stranica