Otvorena 42. Ambienta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/561e2e3d4cb38.JPG

'Drvna industrija ima značajnu ulogu u nacionalnom gospodarstvu jer u njoj radi 10% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji, a i važna je izvozna grana. Kako bi proizvodnju učinili još konkurentnijom i održivom, bitno je da se vodi računa o tome da cijeli proizvodni proces bude što zeleniji. To znači da se racionalno koriste resursi, da se štede energenti. Jedan od načina je provoditi mjere energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Uz bespovratne državne poticaje u vašim proizvodnim pogonima možete zamijeniti energent, postaviti učinkovitiju rasvjetu, koristiti obnovljive izvore energije za sustave grijanja ili hlađenja. Time vam omogućavamo da smanjite troškove, uvedete moderne tehnologije i budete konkurentniji, a istovremeno činite dobro za okoliš' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na otvaranju sajma Ambienta.

Ministar Zmajlović otvorio je 42. Međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta koji se održava na Zagrebačkom velesajmu.

Sajam Ambienta je regionalni lider u ovom dijelu Europe i pozicioniran kao središnje mjesto okupljanja cjelokupne ponude i potražnje, proizvođača, trgovaca, poslovnih ljudi i stručnjaka za područje namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

Na sajmu sudjeluje 107 izlagača iz 13 zemalja, a održava se na 7.500 m2 izložbenog prostora.

Djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, odnosno drvna industrija, jedna je od najstarijih industrijskih grana u Republici Hrvatskoj. To je grana gospodarstva koja tradicionalno ima značajnu ulogu u ukupnom nacionalnom gospodarstvu koja se ogleda kako u ekonomskom doprinosu tako i kroz širi društveni doprinos.

U drvnoj industriji u Hrvatskoj radi gotovo 10% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji, a s obzirom na specifičnosti proizvodnje disperzirana je po cijelom teritoriju Republike Hrvatske te je izuzetno značajna za snažan i ravnomjeran regionalni razvoj i razvoj ruralnih područja.

To je i važna izvozna grana. Samo u prvih 6 mjeseci ove godine izvezeno je proizvoda od drva i namještaja u vrijednosti od gotovo 4 milijarde kuna dok je uvoz istovremeno iznosio oko 1,9 milijardi kuna. Odnosno, izvoz je veći od uvoza za preko 2 milijarde kuna.

Sajam Ambienta trajat će do 18. listopada. Podijeljen je na četiri osnovne tematske cjeline izložbeni prostor namijenjen izlagačima, proizvođačima i trgovcima za predstavljanje noviteta, izložbeni prostor namijenjen dizajnerima za predstavljanje projekata, prostor u kojemu će kupci moći pronaći namještaj i opremu za stan i kuću po sniženim cijenama te izložbeni prostor namijenjen izlaganju proizvoda iz programa dizajna i uređenja vrta.

 

 



Stranica