Otvoren Viroexpo 2024 - pokretač razvoja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede

  • Slika /slike/Vijesti/2022/VRH_2630-01.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, danas je službeno boravio u Virovitici gdje je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano otvorio 27. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024 koji je okupio 505 izlagača iz 10 zemalja i trajat će do nedjelje, 18. veljače.

Viroexpo sajam, u organizaciji Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, HGK - Županijske komore Virovitica, HOK - Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije te Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, održava se od 1996. godine. Trodnevna manifestacija održava se na 21.000 četvornih metara izlagačkog prostora, a kontinuitetom održavanja, kvalitetom izlagača i brojem posjetitelja postao je jedan od najznačajnijih sajmova u regiji.

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Osječko-baranjska županija, a pokroviteljstvo potpisuju Vlada RH, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Ministarstvo turizma i sporta.

Otvarajući sajam, premijer je organizatorima čestitao na kontinuitetu ove manifestacije, koja je izvrsna prilika za sve izlagače i pokretač razvoja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, ali i, naglasio je premijer, primjer za cijelu Slavoniju, s obzirom na veliku iskorištenost sredstava iz projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
 
Istaknuo je kako je i danas na sajmu vidljivo da se u ovom dijelu Hrvatske razvijaju kompanije i brojni obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 
 
Govoreći o globalnom kontekstu u kojem se sve to odvija, premijer je kazao kako još uvijek traju brojne sigurnosne i energetske ugroze koje imaju svoje reperkusije i na našu gospodarsku i socijalnu situaciju te inflatorne pritiske. 
 
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim gospodarskim rastom u ovoj i idućoj godini 
 
No, i jučerašnji podaci zimskih prognoza Europske komisije o gospodarskom rastu Hrvatsku stavljaju među tri, četiri države koje će i na razini Europske unije i na razini europodručja imati najveći gospodarski rast u ovoj i idućoj godini. 
 
"To je još jedan dokaz da smo vođenjem odgovorne politike omogućili da kroz ovu veliku krizu prođemo svi skupa bez vala stečajeva i bez vala otpuštanja, a istodobno s ostvarenim ciljem dublje integracije u Europsku uniju - u Schengenski prostor, europodručje i Europski stabilizacijski mehanizam, sa 70 postotnom zaposlenošću, s najmanjom nezaposlenosti od 6,5 posto, s povećanim minimalnim plaćama za 103 posto, s povećanim prosječnim plaćama za 61 posto i investicijskim kreditnim rejtingom", naglasio je premijer Plenković i dodao da je broja obrta u Hrvatskoj u posljednjih osam godina porastao za 50 posto, a prihod od poljoprivredne proizvodnje narastao je na rekordnih 3 milijarde i 300 milijuna eura. 
 
I jučer najavljenim izdavanjem trezorskih zapisa, kao i još jednom planiranom narodnom obveznicom, kazao je premijer, Vlada želi djelovati antiinflatorno i ponuditi građanima da kroz ulaganja u državne financije na svoju štednju dobiju povoljniju kamatu te na taj način pridonijeti gospodarskom rastu i razvoju. 
 
Vlada je stavila fokus na Slavoniju u koju je u pet godina uloženo preko tri milijarde eura samo kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem 
 
Posebno je izdvojio je dinamične projekte u izgradnji cestovne infrastrukture poput brze ceste od Farkaševca do Bjelovara prema Virovitici, kao i dovršetak brze ceste od Križevaca do Kloštara Vojakovačkog pa do Koprivnice, koji će dalje integrirati ovu županiju i dati jednaku gospodarsku šansu svim subjektima u ovom dijelu Hrvatske. 
 
Uz to, dodao je, kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem Vlada je stavila u fokus istok Hrvatske, a do sada je uloženo preko tri milijarde eura  u sve domene gospodarstva. 
 
U godinama pred nama, dodao je, prioriteti će biti demografska revitalizacija, digitalizacija, dekarbonizacija i obrazovanje. 

 

Stranica