Održano javno izlaganje Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/582dc86c77c2e.jpg

'Ovaj Plan temelji se na kružnom gospodarstvu koji omogućava razvoj industrije recikliranja i otvaranja novih radnih mjesta. Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom sadrži novi pristup u povećanju stopa recikliranja, sadrži Plan sprječavanja nastanka otpada, uvodi mjere za odvojeno prikupljanje, poticanje kompostiranja u kućanstvu i na lokalnoj razini. Njime ćemo omogućiti povećanje stopa recikliranja i ostvarenje cilja od 50% odvojeno prikupljenog otpadnog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine' – istaknula je Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, planove, programe i informacijski sustav u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na današnjem javnom izlaganju Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016. do 2022.

Na javnom izlaganju otkupilo se više od 200 sudionika među kojima su bili predstavnici stručne javnosti, jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća, gospodarstva te udruga.

Tijekom više od dva i pol sata trajanja javnog izlaganja iznijeta su brojna mišljenja i prijedlozi koji će se uzeti u obzir prilikom izrade konačne verzije dokumenta.

Naglasak u Planu je na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom te su u prvom planu sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba, recikliranje i kompostiranje.

Okosnica novog sustava bit će reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima u kojima će se za reciklažu pripremati odvojeno prikupljeni otpad. Što se tiče centara za gospodarenje otpadom, oni će biti dimenzionirani sukladno studijama izvodljivosti za svaki centar, a pri čemu će se u obzir morati uzeti koncept zacrtan Planom i poštivati hijerarhiju gospodarenja otpadom.

Cilj je da Vlada Plan usvoji do kraja godine kako bi Hrvatska što prije mogla početi koristiti 475 milijuna eura iz EU fondova za projekte gospodarenja otpadom.

Javna rasprava traje do 2. prosinca i tijekom tog vremena svi zainteresirani mogu slati pisana mišljenja, prijedloge i primjedbe na Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022.

 



Stranica