Održane edukacijske radionice za članove tematskih inovacijskih vijeća

Slika /arhiva_gospodarstvopublic/images/edukacijske radionice_tiv_naslovna.jpg

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske gospodarske komore, a nastavno na prve sjednice tematskih inovacijskih vijeća,  6.  i 8. veljače 2019. godine, u hotelu International u Zagrebu, održane su edukacijske radionice pod nazivom "Uloga, zadaća i kontekst rada tematskih inovacijskih vijeća” za sve članove novoosnovanih vijeća.

Tematska inovacijska vijeća uspostavljena su za svako tematsko prioritetno područje Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje 2016. do 2020. godine, a njihova je uspostava jedan od ključnih koraka u izgradnji učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava i stvaranju poticajnijeg okruženja za inovacije. Najvažnija uloga navedenih Vijeća je umrežavanje poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i tijelima javne vlasti te poticanje međusobne razmjene znanja i iskustava u cilju stvaranja zalihe projekata s odgovarajućim inovacijskim potencijalom. Također, u suradnji s nadležnim tijelima, članovi Vijeća će sudjelovati u kreiranju strategija istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) za poslovni sektor, usklađenih s potrebama gospodarstva.

Radionice su održane kako bi se stvorile pretpostavke za produktivan i učinkovit rad Vijeća te kako bi članovi između sebe detaljnije raspravili zadaće i ciljeve koje planiraju ostvariti svojim radom. Predstavljene su politike i strateški okvir nacionalnog inovacijskog sustava, javni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za istraživanje, razvoj i inovacije, kao i Strateški projekt za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i u okviru kojega su radionice održane.

S obzirom da su tematska inovacijska vijeća radna tijela Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske članovima Vijeća uvodno se obratio predsjednik Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.



Stranica