Održana svečanost primopredaje broda Nov. 514 u brodogradilištu 3. Maj

  • Slika /slike/Vijesti/2022/20220712_162217.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u brodogradilištu 3. Maj u Rijeci održana svečana primopredaja broda Nov. 514 za prijevoz automobila i kamiona. Primopredaja je izvršena između Republike Hrvatske, zastupane po Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, i grčkog kupca Pythagoras Shipping Company Ltd, odnosno Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises.
 
Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, ministar trgovačke mornarice Helenske Republike Yiannis Plakiotakis, direktor brodogradilišta 3. Maj Edi Kučan, vlasnica Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises Melina Travlos, te brojni drugi uzvanici.
 
Nakon čina kumovanja i imenovanja broda prigodno se obratila kuma broda, Mariana Travlos, članica uprave Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises, a brod je zatim i blagoslovljen od strane grčkog svećenika.
 
Prije svečane primopredaje u brodogradilištu 3. Maj, u hotelu Ambasador u Opatiji ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović potpisao je protokol o isporuci i prihvaćanju broda s direktorom brodogradilišta 3. Maj Edijem Kučanom i Melinom Travlos, vlasnicom tvrtke Neptune Lines.
 
Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici 22. kolovoza 2019. Odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje društvu 3. Maj Brodogradilište u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji među kojima je bio i brod Nov. 514.
 
Danas predani brod Nov. 514 predstavlja najvažniji financijski doprinos za Republiku Hrvatsku od prodaje završenih novogradnji za koji je kupoprodajni ugovor potpisan u prosincu 2021. nakon što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u kolovozu 2021. objavilo Javni poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju broda Nov. 514 u vlasništvu Republike Hrvatske.
 
Brod pod oznakom Nov. 514 namijenjen je za prijevoz automobila i kamiona kapaciteta 7.000 automobila i nosivosti 17.200 tona. Duljina broda iznosi 199,76 metara te će moći postići brzinu od 19.50 nautičkih milja. 

Stranica