Održana regionalna radionica "MARLESS Workshop on Planning Tool – Cross boundary Marine litter management plan"

Slika /slike/Vijesti/2022/20230612_102537.jpg
Dana 12. lipnja 2023. u Puli je, u Hotelu Park Plaza Histria, održana regionalna radionica pod nazivom "MARLESS Workshop on Planning Tool – Cross boundary Marine litter management plan". 

Radionicu su zajednički organizirali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao projektni partner, Agencija za zaštitu okoliša i prevenciju Regije Veneto (ARPAV) kao vodeći partner, dok je domaćin radionice bila Istarska županija.

2014-2020 Interreg V-A Italy-Croatia CBC Programme Call for proposal 2019 Strategic,
Projekt prekograničnih aktivnosti podizanja razine svijesti i inovativnog rješavanja problematike morskog otpada - MARLESS ili MARine Litter cross-border awarenESS and inovation actions, financira se iz sredstava Europske Unije putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
 
Glavni cilj radionice bilo je predstavljanje Prekograničnog plana upravljanja morskim otpadom, kao pravno neobvezujućeg i praktičnog dokumenta, dok je rasprava među hrvatskim i talijanskim partnerima potrebe i načine provođenja zakonskih akata Europske Unije i Barcelonske konvencije, što uključuje nužnost zajedničkog razumijevanja tehničkih potreba, znanstvenih spoznaja i socio-ekonomskog utjecaja morskog otpada u području Jadranskog mora.

Glavni cilj projekta MARLESS je provesti konkretne i zajedničke akcije istraživanja novih metoda i pristupa u rješavanju problematike morskog otpada.

Projekt MARLESS provodi sinergiju akcija iz sektora zaštite okoliša koje se bave problemom otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radi se na praćenju količine otpada u moru, podizanju razine svijesti građanstva i pilot aktivnostima kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično integrirano upravljanje s ciljem smanjenja otpada koji dospijeva u Jadransko more.

U provedbi projekta sudjeluje 12 projektnih partnera, od čega je šest partnera iz Hrvatske i šest iz Italije. Uz Vodećeg partnera, od talijanskih partnera iz područja sjeverne Italije sudjeluju dvije regije: Autonomna regija furlanijsko-julijska krajina (Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia) te Regija Veneto (Regione Veneto), zatim Sveučilište iz Bologne te Zaklada za kitove (Fondazione Cetacea) iz Torina. Iz južne Italije surađuje Regija Apulija (Regione Puglia).  Iz Hrvatske, uz Ministarstvo, sudjeluju Istarska županija (bez financijskih obaveza), Institut Ruđer Bošković – Centar za istraživanje mora iz Rovinja, Istarska regionalna agencija (IRENA), Razvojna agencija Dubrovačko neretvanske županije (DUNEA) te Sveučilište iz Dubrovnika (UNIDU).
 

Stranica