Održana radionica na temu korištenja radarske tehnologije za praćenje ptica i šišmiša na projektima izgradnje vjetroelektrana

  • Slika /slike/Vijesti/2021/rsz_radar_radionica_brijuni_naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Radarska tehnologija – napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana“ održana je na Brijunima pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u organizaciji tvrtki OIKON – Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.
 
Riječ je o prvoj takvoj radionici i predstavljanju naprednih metoda zaštite prirode korištenjem radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom korištenja obnovljivih izvora energije. Sudionici radionice raspravljali su o razvoju i izazovima projekata vjetroelektrana u Hrvatskoj, mjerama ublažavanja utjecaja vjetroelektrana te korištenju radarske tehnologije kao rješenja.
 
Sanja Ivelj, načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, istaknula je ciljeve energetskih politika u ostvarivanju zelene tranzicije u kojima se ističe nužnost suradnje svih aktera za što bržom tranzicijom prema niskougljičnim ciljevima i gospodarskom rastu.
 
Direktorica udruženja „Obnovljivi izvori energije Hrvatske“ Maja Pokrovac kazala je kako Hrvatska ima izniman potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije.
 
„Prvi put na ovoj konferenciji povezujemo zelene ciljeve Hrvatske i EU i potrebe koje postoje u zaštiti okoliša i prirode. Tehnologija koju danas prvi put predstavljamo u Hrvatskoj upravo to čini i omogućava nam da tu sinergiju učinimo boljom,“, rekla je Pokrovac.
 
Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić, naglasio je kako je naša zadaća ne samo da očuvamo, nego i popravimo prirodu i bioraznolikost.
 
„Mi kao društvo moramo odgovoriti na izazov transformacije na klimatski neutralno društvo. Europska komisija je postavila jasne i prilično ambiciozne ciljeve da mi kao kontinent želimo biti globalni predvodnici na putu u ugljičnu i klimatsku neutralnost. Jedno od rješenja problema na tom putu su upravo obnovljivi izvori energije“, poručio je Duplić.
 
Glavni izazov u razvoju i radu vjetroelektrana jest moguće stradavanje ptica i šišmiša prilikom njihovog sudaranja s rotirajućim lopaticama vjetroturbina. Stoga su pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše ključni za ekološku održivost proizvodnje ove vrste zelene energije. Tradicionalno se praćenje ptica u istraživanom području provodi periodičkim promatranjem putem više različitih metoda  njihovog kretanja, dok se kod šišmiša bilježi njihovo glasanje i ponekad kretanje.
 
„Cjelovito rješenje nalazi se u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka koja rezultira puno kvalitetnijom procjenom utjecaja na okoliš i prirodu i učinkovitijom kontrolom i provedbom mjera ublažavanja“, objasnio je Dalibor Hatić, direktor OIKON – Instituta za primijenjenu ekologiju te je dodao kako bi uporaba radarske tehnologije omogućila bolje planiranje i korištenje hrvatskog potencijala energije vjetra, pružajući veće gospodarske dobrobiti i stabilnost opskrbe zelenom energijom, uz istovremenu učinkovitiju zaštitu prirode. 
 
Način i primjenu radarske tehnologije predstavili su stručnjaci nizozemske tvrtke Robin Radar Systems koji su radili na njezinom razvoju, a svoja iskustva u primijeni te tehnologije podijelili su stručnjaci iz Finske i Danske. U sklopu predstavljanja radara provedena su ciljana istraživanja ptica i šišmiša na Brijunima te je napravljena nadogradnja sustava za istraživanje šišmiša, što do sada nije bilo dovoljno razvijeno.

Stranica