Održana OECD-ova radionica „Ex-post evaluacija propisa i otklanjanje administrativnih opterećenja"

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/images/oecd_naslovna.jpg

U sklopu projekta „Pregled regulatornih politika u Hrvatskoj" Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) od 7. do 8. veljače održana je radionica za koordinatore procjene učinaka propisa iz tijela državne uprave.

Riječ je o drugoj po redu radionici u sklopu OECD-ovog projekta čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, sa svrhom edukacije službenika tijela državne uprave i ostalih dionika koji su uključeni u zakonodavni proces odnosno izradu i analizu propisa.

Uz OECD-ove stručnjake, na radionici su sudjelovali i predstavnici Njemačke i Estonije koji su prezentirali prakse svojih administracija u kontekstu  provedbe regulatornih politika i izrade Boljih propisa.

Tom prigodom, raspravljalo se o nadolazećim OECD-ovim preporukama u vezi poboljšanja regulatornih politika u Hrvatskoj kao i njihovoj strateškoj implementaciji što će doprinijeti transparentnijem i učinkovitijem donošenju Boljih propisa te jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Službeno predstavljanje ovog sveobuhvatnog Pregleda, kojeg je OECD do sada proveo u 25 država članica i nekoliko država nečlanica, očekuje se u lipnju 2019. godine.

Na ovom projektu koji je financiran sredstvima Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije (SRSS), uz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovala su mjerodavna tijela državne uprave, stručne službe Vlade RH, regulatorne agencije, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave, akademska zajednica, sindikati i dionici iz privatnog sektora. 



Stranica