Održana najveća tradicionalna konferencija za trgovce i proizvođače

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/naslovna MAGROS.jpg

Prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta EU bili su tema 31. tradicionalne najveće konferencije za trgovce i proizvođače MAGROS 2019 koja je održana danas u Zagrebu. Predmetnu konferenciju organizirala je Hrvatska gospodarska komora uz časopis Suvremena.hr, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta jedan je od pokrovitelja.

Državni tajnik Mario Antonić pozdravio je okupljene u ime ministra Darka Horvata i suradnika iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. „Cilj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je stvoriti konkurentnije gospodarstvo tj. stvoriti uvjete za jednostavniji, lakši, učinkovitiji rad poduzetnika i omogućiti im da budu konkurentniji na jedinstvenom tržištu. Kako bismo prevladali sve barijere s kojima se svakodnevno susrećemo na tržištu, Hrvatska je krenula s provođenjem vrlo sadržajne reforme tržišta usluga kako bi se smanjila prereguliranost profesija i spriječio nastanak novih regulacija bez puno opravdanja. Tome su svjedoci upravo trgovci. Ipak, kada govorimo o okvirima regulative OECD i EU, držimo se prosjeka, ali to ne znači da smo zadovoljni postojećim stanjem“, istaknuo je državni tajnik.

Poduzetnici mogu sa stručnjacima našeg Ministarstva svakog 9. u mjesecu izravno komunicirati o prijedlozima za poboljšanje jedinstvenog tržišta i uklanjanje prepreka. Dani otvorenih vrata europskog tržišta prilika su da dobijemo informacije od onih koji stvaraju odnosno žele stvarati vrijednost na našem zajedničkom tržištu. Kad su u pitanju konkretni alati koje objedinjava Centar unutarnjeg tržišta EU tzv. cut.hr poduzetnici mogu sve informacije dobiti putem Jedinstvene kontaktne točke za usluge psc.hr. Nije mi cilj upućivati Vas na internet jer se tamo stvari ne rješavaju, ali omogućen je pristup osnovnim informacijama. Za sve ostalo, vrata našem Ministarstva uvijek su otvorena“, kazao je Antonić.

Državni tajnik također je napomenuo kako se započelo s digitalizacijom raznih procedura. Tako su primjerice razvijene aplikacije za zaprimanje zahtjeva za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti trgovine, kao i djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina, a uskoro će biti moguće i za registraciju poslovnog nastana.

Tijekom konferencije održana su i dva panela. Državni tajnik Antonić sudjelovao je uz doc. dr. sc. Oliveru Majić, zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba, dr. Thomasa Sichla, predsjednika AHK, mr.sc. Dražena Čovića, predsjednika Uprave Financijske agencije, mr. sc. Darka Radišić, menadžera za razvoj inozemnih tržišta u Krašu, Ivicu Katavića, predsjednika Udružena trgovine HGK i predsjednika Upravnog odbora KTC-a te Martina Evačića, predsjednika HUP- Udruge trgovine i direktora NTL-a na panel raspravi radnog naziva“Hrvatska hoda, druge tranczicijske zemlje trče“. Moderatorica panela Jelena Doko Cetina željela je kroz dijalog od sudionika saznati imamo li snage za snažniji iskorak na području inovacija i konkuretnosti.

Na ljestvici inovativnosti Hrvatska spada u skupinu država umjerenih inovatora. Time nismo zadovoljni i smatramo da je potencijal puno veći. To pokazuje i statistika. Naime, uz inovacije usko su vezane i razvojno-istraživačke djelatnosti za kojem nam statistika govori da je za 2018. godinu udio investicija u R&D u ukupnom bdp-u Hrvatske iznosio oko 0,87 posto. Prosjek EU je oko 2,2 posto. Da bi to promijenili, naše Ministarstvo provodi niz aktivnosti. Tako je prošle godine stupio na snagu Zakon o poticanju razvojno-istraživačkih djelatnosti kojem je cilj povećati ulaganje u istraživanje i razvoj. Cilj je povećati ulaganje i privatnog sektora, ne samo državnog“, kazao je Antonić.

Državni tajnik iskoristio je priliku i okupljene pozvao da prijave svoje sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji „Hrvatska-mjesto za inovacije i pametne investicije“ koja će povezati inovativne tvrtke iz Republike Hrvatske koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera s ciljem razvoja njihovih inovativnih projekata, proizvoda i usluga s investitorima koji traže prilike za ulaganja u Republici Hrvatskoj. Predmetna konferencija održat će se 30. listopada 2019. godine u Hotelu Westin Zagreb.

Tijekom konferencije, u predvorju dvorane, postavljena su bila dva informativna pulta na kojima su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta zainteresiranima pružali informacije o plasiranju proizvoda i usluga na tržište druge države članice, kako riješiti probleme u prekograničnom poslovanju, koji su uvjeti za pružanje usluga na unutarnjem tržištu EU, informacije o on-line trgovini i niz drugih korisnih informacija.

 



Stranica