Održana konferencija o društveno odgovornom poslovanju „Odgovorni danas, održivi sutra“

Slika /slike/Vijesti/2022/Konferencija DT MŽ 2.jpg
U utorak, 7. lipnja, u Zagrebu je održana Konferencija o društveno odgovornom poslovanju pod nazivom „Odgovorni danas, održivi sutra“ u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) te Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Konferencija je održana kako bi se predstavnicima državne uprave, privatnog sektora, akademije i civilne zajednice prezentirale prednosti OECD Smjernica za multinacionalna poduzeća o društveno odgovornom poslovanju kojima je Vlada Republike Hrvatske pristupila 2019. i uloga hrvatske Nacionalne kontaktne točke kao trajnog mehanizma za promicanje i primjenu Smjernica.

Konferenciju je otvorila državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman koja je istaknula važnost i prednosti društveno odgovornog poslovanja za poduzeća, gospodarstvo i društvo.
„Globalni izazovi pojačani pandemijom učinili su pitanja okoliša, društva i upravljanja još hitnijima za kreatore politike i rukovoditelje društava. Učiniti odgovorno poslovno ponašanje novim normalnim nužan je korak na putu prema održivom, uključivom i otpornom sutra“, izjavila je državna tajnica Mikuš Žigman.

Nakon uvodnih govora državnog tajnika za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenka Lucića te predsjedateljice Radne skupine za društveno odgovorno poslovanje pri OECD-u Christine Kaufmann, Nicholas Hachez iz Centar za društveno odgovorno poslovanje pri OECD-u održao je prezentaciju o OECD Smjernicama i pratećim preporukama za dubinsku analizu s posebnim naglaskom na to kako poduzeća mogu provesti dubinsku analizu u pogledu klimatskih rizika.

Konferencija se nastavila panelom o standardima društveno odgovornog poslovanja i dubinskoj analizi u praksi na kojem su sudjelovali ravnatelj Uprave za internacionalizaciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Bojan Batinić, direktorica u Odjelu revizije tvrtke Deloitte Ivana Turjak–Čebohin, direktorica WWF Adria Natasha Kalauz, glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske Domagoj Ferdebar te Maria Xernou iz Centra za društveno odgovorno poslovanje pri OECD-u. Panel se usredotočio na izazove, prilike i očekivanja za društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj.

Više informacija o Smjernicama i hrvatskoj Nacionalnoj kontaktnoj točki dostupno je na: https://investcroatia.gov.hr/nkt/

Stranica