Održana konferencija “Nacionalni inovacijski sustav – rješenja za globalne izazove”

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/ministar Ćorić naslovna.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organizator je konferencije “Nacionalni inovacijski sustav – rješenja za globalne izazove” koja je danas, u sklopu Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, održana u Esplanade Zagreb Hotelu.

Pozdravnim govorom okupljenima se obratio ministar gospodarstva i održivog razvoja te supredsjedatelj Nacionalnog vijeća dr. sc. Tomislav Ćorić. Ministar Ćorić osvrnuo se na potrebu brze prilagodbe, novi način funkcioniranja i poslovanja uzrokovan pandemijom COVID-19 te naglasio kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja aktivno poduzimaju mjere kako bi gospodarstvenicima olakšali prilagodbu novim okolnostima, osigurali likvidnost, očuvali radna mjesta i održali standard radnika.

“Pandemija je pokazala koliko je važna suradnja znanstveno-istraživačke zajednice i poslovnog sektora te intenzivne podrške države i međudržavne suradnje u naporima da se savladaju, u ovom slučaju globalni, no također i nacionalni ili regionalni, izazovi. Istraživanje, razvoj, nove tehnologije i inovacije imaju izuzetnu važnost i za oporavak gospodarstva nakon pandemije”, rekao je ministar Ćorić.

Govoreći o inovacijama ministar Ćorić naglasio je kako je u posljednje dvije godine ostvaren veliki napredak u funkconiranju hrvatskog inovacijskog sustava. Uspostavljena su i započela s radom vijeća inovacijskog sustava, a rad tematskih inovacijskih vijeća i njihove preporuke direktno utječu na nacionalni inovacijski sustav, ali i na politiku financiranja projekata istraživanja, razvoj i inovacija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. O vrijednosti i napretku hrvatskog inovacijskog sustava govore i neovisna, objektivna, vanjska mjerila.

“Svi ovi dobri pokazatelji rezultat su našeg višegodišnjeg, kontinuiranog predanog zajedničkog rada na izgradnji učinkovitog inovacijskog sustava te usmjeravanja europskih financijskih sredstava u javne pozive, u skladu s potrebama gospodarstva. Dakle, trebamo zajednički raditi na održivim i zelenim inovacijama radi dugoročno održivog rasta na dobrobit gospodarstva i društva. U tome nam znatno pomažu i sredstva Europske unije, ne samo ona iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, već i sredstva koja su nam sada dostupna iz programa oporavka i otpornosti. Namjera Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva je da se što veći dio tih sredstava usmjeri u gospodarstvo”, izjavio je ministar Ćorić.

Tijekom konferencije održana je panel rasprava na temu “Snaga inovacija: Tematska inovacijska vijeća – jučer, danas, sutra”, istaknuti stručnjaci održali su tematska izlaganja putem video linka, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja prezentiralo je prilike za suradnju u području istraživanja i inovacija kroz program Obzor Europa.

Foto: Hina
 

Stranica | Gospodarstvo