Održana edukacija za gospodarstvenike iz područja zamjene kune eurom i zaštite potrošača

Slika /slike/Vijesti/2022/euro.jpg
U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka, danas su za gospodarstvenike održane edukacije o uvođenju eura te o novinama Zakona o zaštiti potrošača.
 
Očekivani datum uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj je 1. siječnja 2023.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja glavni je koordinator aktivnosti koje se provode u okviru Koordinacijskog odbora za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Koordinacijski odbor izradio je i objavio Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, s ciljem pravovremenog informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti.

Kako bi se potaknuli gospodarstvenici na pravovremenu pripremu za zamjenu kune eurom, održana je druga po redu edukacija na kojoj su pojašnjeni najvažniji koraci koje je potrebno pripremiti kako bi ovaj zahtjevan i multidisciplinaran proces prošao bez poteškoća.

Imajući na umu da je pravovremena priprema ključan faktor za uspješno uvođenje eura, tijekom ove godine, u zajedničkoj organizaciji udruženja gospodarstvenika i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u planu je održavanje niza edukacija za gospodarstvenike o procesu uvođenja eura, kao i o novinama Zakona o zaštiti potrošača.
 
Donošenje novog Zakona o zaštiti potrošača prvenstveno je provedeno radi usklađivanja s odredbama Direktive (EU) 2019/2161 u pogledu boljeg izvršavanja i modernizacije pravila Unije o zaštiti potrošača, te radi osuvremenjivanja i ažuriranja postojećih odredbi Zakona.

Gospodarstvenici su educirani o izmjenama koje moraju provesti u svojem poslovanju u odnosu na potrošače, kao što su izmjene načina podnošenja pisanog prigovora, isticanje cijena kod roba i usluga, obveze transparentnosti internetskih tržišta i slično, a sve kako bi svoje poslovanje pravovremeno uskladili s novim Zakonom, koji će na snagu stupiti 28. svibnja 2022.

Stranica