Održana 14. sjednica Međudržavnog povjerenstva za Nuklearnu elektranu Krško

  • Slika /slike/Vijesti/14.7.2020. MDP Krško.jpg
  • Slika
  • Slika

Danas je u Zagrebu održana 14. sjednica Međudržavnoga povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane, kao i o stanju prikupljenih sredstava u fondovima koji su potrebni za osiguravanju sredstava za razgradnju elektrane i zbrinjavanje radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva.

Isto tako, potvrđena je i Treća revizija Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programu zbrinjavanja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva.

„Drago mi je što smo danas konačno potvrdili revizije programa koje su od iznimne važnosti s obzirom na obveze koje su obje države preuzele potpisivanjem Međudržavnoga ugovora te što smo uspješno ovaj dugi proces priveli kraju. Zahvaljujem slovenskoj strani na dobroj suradnji“ - istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

„Drago mi je da su nakon dugo vremena obje države ispunile svoju obvezu iz Međudržavnog ugovora i odobrile treću reviziju programa za razgradnju NEK-a i zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz NEK-a. Odobreni programi ključni su za održavanje izvrsnog i sigurnog rada NEK-a. Iskreno zahvaljujem sudionicima na postignućima“ - rekao je nakon sastanka ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Hrvatski sabor je 28. veljače 2020. godine izglasao davanje prethodne suglasnosti Hrvatskoga sabora za potvrđivanje Treće revizije Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva nuklearne elektrane Krško.

Također, Vlada Republike Slovenije istu je suglasnost dala slovenskom izaslanstvu u Međudržavnom povjerenstvu čime su stvoreni uvjeti da se Treća revizija Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnog goriva nuklearne elektrane Krško i potvrdi.

Iduća, 15. sjednica Međudržavnoga povjerenstva trebala bi se održati u prvoj polovici 2021. godine u Republici Sloveniji.



Stranica