Održan Video sastanak u okviru inicijative „Global Ocean Alliance“

Slika /slike/Vijesti/29.7.2020._more.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Mario Šiljeg sudjelovao je na video sastanku ministara i visokih dužnosnika u okviru inicijative „Global Ocean Alliance“, 28. srpnja 2020. godine. Sastanak je organiziran pod pokroviteljstvom njegove ekselencije lorda Zaca Goldsmitha, ministra za Pacifik i okoliš Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao pokretača inicijative. Raspravljao se o smjeru daljnjeg zagovaranja podrške zaštiie 30 % oceana do 2030. godine te o načinima promocije same inicijative.
Podsjećamo kako je Međunarodna inicijativa za zaštitu 30 % svjetskih oceana do 2030. godine pokrenuta u rujnu 2019. godine, te joj je do sada pridruženo ukupno 24 države. Republika Hrvatska se inicijativi priključila u lipnju 2020. godine.
Oceani i mora iznimno su važni za život na Zemlji te su jedan od ključnih elemenata i čimbenika globalne cirkulacije zraka i vode te izvor brojnih resursa, koje čovjek oduvijek koristi. Zaštita morskih područja koja se zagovara inicijativom "Global Ocean Alliance“ trebala bi doprinijeti prilagodbi morskog života na prisutne klimatske promjene te ublažiti štetu koja nastaje zbog utjecaja ljudskog djelovanja.
„Sveobuhvatni ciljevi očuvanja mora ne mogu se provoditi samo u okviru institucija koje bave očuvanjem bioraznolikosti stoga bismo trebali razmišljati o tome kako postići vidljivost na globalnim i regionalnim sektorskim sastancima različitih multilateralnih sporazuma i inicijativa kojima je interes more. Iskoristit ćemo svaku priliku da s partnerskim zemljama i civilnim društvom promoviramo značaj inicijative u našoj regiji, prvenstveno kroz regionalne poticaje kao što je Jadransko-jonska makroregionalna strategija“, istaknuo je državni tajnik Šiljeg.

Stranica