Održan sastanak Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Slika /slike/Vijesti/2022/VRH_9061.jpg
Ministar Davor Filipović sudjelovao je danas na sastanku Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina održanom u Podstrani u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
Teme sastanka bile su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, europska financijska perspektiva 2021. - 2027., te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.
 
Uvodno se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je podsjetio da počinje sedma godina suradnje Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, ocijenivši da su ovakvi susreti izrazito doprinijeli povjerenju i dinamici suradnje, te stvorili okvir koji će dugo ostati model višerazinskog upravljanja Hrvatskom.
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je partnerstvo utemeljeno na četiri načela, a to su kontinuirani, stalni i strukturirani dijalog, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija, te potpora u realizaciji projekata.
 
Predsjednik Vlade posebno se osvrnuo na rusku agresiju na Ukrajinu, što kao posljedicu ima energetsku i prehrambenu krizu, te inflatorne pritiske, spomenuvši pritom interventne pakete mjera pomoći Vlade građanima i gospodarstvu, ukupne vrijednosti 26 milijardi kuna.
 
U kontekstu rasta cijena energenata, premijer je podsjetio da je Vlada fiksirala cijenu električne energije na 62 eura/MWh za županije, gradove i općine te njihove ustanove i trgovačka komunalna društva. Napomenuo je da je time spriječeno poskupljenje vode, troškova odvodnje i usluga u dječjim vrtićima, te je smanjen udar na proračune općina, gradova i županija kada je u pitanju financiranje bolnica, škola, fakulteta, nevladinih udruga. Naveo je da je smanjenjem stope PDV-a za velik broj proizvoda, kao i osiguravanjem iste cijene struje i plina kućanstvima, spriječen udar na standard hrvatskih građana.
 
Usto, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Vlada Hrvatskom saboru uputila Zakon o trgovini, kojim se regulira rad trgovina i omogućuje 16 radnih nedjelja u godini, te Zakon o radu, kojim će se rad nedjeljom plaćati 50% više.
 
Po završetku sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz Programa Zaželi.


IZVOR: VLADA RH
 

Stranica