Održan sastanak o provedbi Direktive o transparentnosti jedinstvenog tržišta - TRIS

  • Slika /slike/Vijesti/2022/20240301_122013.jpg
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u petak 1. ožujka 2024., održan sastanak s predstavnicima Europske komisije, Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, Odjel za regulatorne prepreke na jedinstvenom tržištu, na temu primjene Direktive o transparentnosti jedinstvenog tržišta - TRIS (Direktiva (EU) 2015/1535).
 
Na sastanku je naglašeno kako je jedinstveno tržište glavni pokretač rasta produktivnosti i konkurentnosti, a jedan od alata u postizanju istoga je svakako postupak notifikacije temeljem Direktive o transparentnosti jedinstvenog tržišta.  

Na sastanku su, uz predstavnike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje djeluje kao nacionalni koordinator za postupak notifikacije o nacionalnim tehničkim propisima, sudjelovali i predstavnici nadležnih tijela iz sektora poljoprivrede, zdravstva, okoliša, industrije, transporta, energetike, kemikalija, potrošača, lijekova, kozmetike, mjeriteljstva, carine te igara na sreću.
 
Europska komisija je na sastanku prezentirala obuhvat, ciljeve i posljedice primjene Direktive o transparentnosti jedinstvenog tržišta te je naglašena dosadašnja podrška Europske komisije i uspješna suradnja s nadležnim tijelima, strukovnim organizacijama i drugim dionicima.

Zaključeno je kako je sastanak doprinio jačanju zajedničke suradnje u cilju osiguranja sukladnosti tehničkih propisa s načelima jedinstvenog tržišta te pravovremenom otkrivanju prepreka trgovini.
 

Stranica