Održan sastanak na temu vodooprkrbe i odvodnje na području triju dalmatinskih županija

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a3a44560d653.JPG

U Uredu župana Šibensko-kninske županije održan je radni sastanak na temu vodoopskrbe i odvodnje triju dalmatinskih županija na kojemu su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te predstavnici komunalnih tvrtki triju dalmatinskih županija u čijoj su nadležnosti vodoopskrba i odvodnja.

Glavne teme sastanka bile su osiguravanje dostatnih kapaciteta pitke vode te odvodnja na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

„Veseli me činjenica da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti pripremi dokumentacije i realizaciji projekata aglomeracija na području ove tri županije. Radi se o ukupno 18 projekata u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna. Neki od tih projekata su već u fazi u kojoj možemo potpisati dodjelu sredstava. Prije svega aglomeracija Šibenik, odnosno aglomeracija Murter-Betina. Potpisi ovih projekata uslijedit će u narednom tjednu“ - kazao je ministar Ćorić.

Ministar je istaknuo kako mu je drago da su svi nazočni sastanku svjesni činjenice da u narednom razdoblju treba značajno unaprijediti aktivnosti u kontekstu smanjenja gubitaka vode. Zbog dotrajalosti mreže, ali i drugih objektivnih problema, u ovom trenutku gubitci vode na području ove tri županije iznose oko 61%, što je više od hrvatskog prosjeka.

“U kontekstu povezivanja sustava dogovorili smo se da ćemo u što skorije vrijeme pristupiti realizaciji projekta „Miljacka“, svojevrsnoj poveznici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Radi se o projektu koji donosi poboljšanje vodoopskrbe za, u ovom trenutku, vodoopskrbom ugrožena područja“ - iznio je ministar Ćorić zaključke radnog sastanka.



Stranica