Održan sastanak ministra Ćorića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca

Slika /slike/Vijesti/2021/Sastanak ministara Ćorić i Košarac.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sastao se danas u Zagrebu s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem. Na sastanku su sudjelovali i Srebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH, Svjetlana Radusin, pomoćnica ministrice za zaštitu životne sredine Republike Srpske te Aleksandar Vranješ, veleposlanik BiH u RH.

Ministri su razgovarali o jačanju gospodarske suradnje dviju prijateljskih zemalja. Važna tema razgovora bila je i snažna podrška Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema Europskoj uniji. U tom je kontekstu ministar Ćorić istaknuo da Europski zeleni plan te Gospodarski i investicijski plan za Zapadni Balkan pružaju dobar temelj na kojemu možemo graditi zajedničke projekte s ciljem postizanja gospodarskog oporavka i rasta.

Kako bismo stvorili formalni okvir za jačanje suradnje, oba ministra su podržala sklapanje Memoranduma o gospodarskoj suradnji između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i  Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Oba su ministra istaknula izniman potencijal za jačanje gospodarske suradnje, prvenstveno kroz proces pristupanja euroatlantskim integracijama, oporavak od gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-19, tranziciju na zeleno i digitalno gospodarstvo, poticanje investicija, razvoj poduzetništva te projekte u energetici.

Ministri su razgovarali i o projektima u energetici, kao značajnom potencijalu za jačanje suradnje između dvije zemlje te su potvrdili intenziviranje suradnje stručnjaka vezano za projekt skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom naglasivši kako je važno razvijati dobre odnose. Govoreći o izgradnji skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada na području Trgovske gore naveo je kako u BiH imaju različite informacije na tu temu te je stoga važno da se omogući stručnjacima iz BiH da budu uključeni u ono što rade hrvatski stručnjaci, da razmijene iskustva i analize.

„Ono što je zajednički zaključak i iskorak u odnosima po ovom pitanju je susret stručnjaka jedne i druge strane koji će se održavati kontinuirano u narednom razdoblju po svim mogućim sigurnosnim pitanjima. Naša namjera je izgradnja objekta po najvišim sigurnosnim i ekološkim standardima, radi dobrobiti građanki i građana, kako Republike Hrvatske, tako i Bosne i Hercegovine“, istaknuo je ministar Ćorić.

BiH strana je izvijestila o završetku tehničkog dijela plinofikacije Rafinerije nafte Brod čime rafinerija više ne predstavlja izvor onečišćenja zraka na području Slavonskog broda i Broda. 

Ministri su, također, potvrdili suradnju u zaštiti prirode, prvenstveno na području Dinare koja je nedavno proglašena parkom prirode.

 



Stranica