Održan sastanak međudržavne Radne grupe za praćenje stanja zraka u Slavonskom Brodu i Brodu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5767acbca45fc.jpg

Nakon što je 14. lipnja 2016. u Slavonskom Brodu održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora, u četvrtak je u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda održan i 6. Sastanak Radne grupe za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda (RH) i Broda (BiH). 

Uz pomoćnicu ministra zaštite okoliša Mariju Šćulac Domac i zamjenika gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Hrvoja Andrića, sastanku su prisustvovali i veleposlanik Rusije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov, prvi tajnik Veleposlanstva za gospodarska pitanja Vladimir Ivanov, treći tajnik Veleposlanstva Rusije u BiH Jurij Trubajčuk, direktor Optima grupe Andrej Ozerov, tehnički direktor Rafinerije nafte Brod Kiril Thachev, predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Općine Brod, Brodsko-posavske županije te Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Sukladno provedenoj raspravi jasno je konstatirano da su uzroci onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu višestruki i ne mogu se pripisati samo jednom izvoru. Ali, Rafinerija nafte Brod je sasvim sigurno najdominantniji i najodgovorniji onečišćivač zraka na širem području Slavonskog Broda i Broda.

Ministarstvo je u tom kontekstu iznijelo svoje viđenje problematike i očekuje od strane BiH i Rafinerije jasne i čvrste korake na rješavanju tog složenog međudržavnog problema.

Istaknuto je s naše strane da proces nastavka modernizacije Rafinerije nafte Brod ide presporo te trenutno ne postoje čvrste garancije da će se taj proces uskoro dovršiti. To nije prihvatljivo za građane Slavonskog Broda i Broda te će se problem onečišćenja zraka podići na višu razinu.

U cilju zaštite svojih građana, ali i zaštite građana susjednog Borda, Republika Hrvatska će kroz svoje djelovanje inzistirati će na daljnjoj modernizaciji postrojenja Rafinerije.

S BiH strane istaknuto je da okolišna dozvola za Rafineriju ističe 6. prosinca 2016. te će RNB zahtjev za obnovu okolišne dozvole dostaviti u zakonski predviđenom roku a to je 6. rujan. RNB trenutačno uređuje zahtjev. Istaknuto je da je za očekivati da će revidirana ekološka dozvola definirati mjere za Rafineriju prema IPPC standardi kojima se definiraju ovakva postrojenja iako je BiH strana istaknula da sukladno nacionalnom zakonodavstvu nemaju tu obvezu. U ovom kontekstu istaknuta je važnost što skorijeg integriranja BiH u EU a samim time preuzimanje EU standarda i obveza u području zaštite zraka i općenito zaštite okoliša.

Predstavnici Optima grupe su naveli kako je rekonstrukcija energane kao jednog od važnijih izvora onečišćenja u Rafineriji nafte Brod u završnoj fazi što će, kako tvrde, rezultirati smanjenjem korištene količine ekološki neprihvatljivog mazuta te manjom emisijom onečišćujućih tvari. Također, naglasili su kako su u intenzivnim pregovorima s CRODUX-om oko izgradnje cjevovoda potrebnih za plinofikaciju Rafinerije i njenu opskrbu plinom s hrvatske strane te ističu kako bi taj projekt, uz potrebnu političku potporu, mogao biti realiziran tijekom iduće godine.



Stranica