Održan radni sastanak na temu kakvoće mora za kupanje u Republici Hrvatskoj, s osvrtom na sezonu kupanja 2021.

Slika /slike/Vijesti/2022/zajednička fotografija.png
Dana 25. travnja 2022. održan je 27. radni sastanak županijskih zavoda za javno zdravstvo, upravnih odjela i zavoda nadležnih za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo, održivi razvoj i pomorstvo jadranskog područja, na temu kakvoće mora za kupanje u 2021.

Program praćenja kakvoće mora za kupanje u Republici Hrvatskoj provodi se temeljem Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08). Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena kakvoće mora za kupanje. Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja (svakih 15 dana) prema graničnim vrijednostima mikrobioloških parametara iz Uredbe. Godišnja ocjena određuje se po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kakvoći mora za kupanje za tu sezonu, prema graničnim vrijednostima iz Uredbe. Konačna ocjena određuje se po završetku posljednje i tri prethodne sezone kupanja prema graničnim vrijednostima iz Uredbe. Konačna ocjena se utvrđuje za one točke praćenja, na kojima su utvrđene ocjene za sve 4 godine/sezone mjerenja.

Praćenje kakvoće mora u 2021. se provodilo od 17. svibnja do 30 rujna. U sezoni kupanja 2021. ispitivanje je obavljeno na 1003 točke praćenja. Ukupno je uzeto 10149 pojedinačnih uzoraka, od čega je 9849 (ili 97,04%) ocijenjeno izvrsnom ocjenom (plavom bojom), 173 uzorka (ili 1,7%) dobrom ocjenom (zelenom b.), 107 uzoraka (ili 1,05%) zadovoljavajućom ocjenom (žutom bojom) te 20 uzoraka (ili 0,2%) nezadovoljavajućom ocjenom (crvenom bojom).

Godišnje ocjene dodijeljene za ukupno 1003 točke duž jadranske obale i otoka su na 96,41% bile izvrsne, na 2,89% dobre, na 0,6% zadovoljavajuće, a na 0,1% točaka su bile nezadovoljavajuće.

U sezoni kupanja 2021. godine 900 točaka je steklo uvjete za konačnu ocjenu kakvoće mora pa je 97,33% mjesta ocijenjeno izvrsnom ocjenom, 1,56% dobrom, 0,22% zadovoljavajućom te 0,89% nezadovoljavajućom konačnom ocjenom.

Nakon uvođenja Baze podataka o kakvoći mora za kupanje, u suradnji s Referentnim centrom za more (pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu), broj točaka praćenja bilježio je lagani rast od 2009., s izraženijim porastom u periodu od 2017. do 2019. Utjecaj epidemije COVID-19 odrazio se i na Program praćenja kakvoće mora. U sezoni 2020. došlo je do opadanja broja mjernih mjesta pod utjecajem prilagodbe mogućnostima funkcioniranja nadležnih ustanova u pandemiji. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pravovremeno objavio Preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite RH i prilagodba svih dionika u Programu praćenja kakvoće mora za kupanje se odrazila na brzi povratak ukupnom obimu točaka praćenja, u protekloj sezoni 2021.

Dvojezična baza podataka i aplikacija Kakvoća mora u RH  https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/kakvoca  se od 2021. nalaze na novom i bržem web poslužitelju te je zabilježen rast posjećenosti i značajno se doprinosi osvješćivanju javnosti o važnosti ovog prirodnog resursa te je javnosti putem komentara i prijedloga omogućeno aktivno sudjelovanje u stalnom praćenju kakvoće Jadranskog mora.
 
Kontinuirano praćenje kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana započelo je 1989. i do 1996. se proširilo na sve županije. U ljetnim mjesecima su dodatno naglašeni pritisci na obalno područje, uzrokovani dolaskom velikog broja turista. Sezona kupanja traje od 1. lipnja do 15. rujna, a praćenje kakvoće mora se obavlja od 15. svibnja do 30. rujna putem ovlaštenika, tj. obalnih zavoda za javno zdravstvo, a troškove provođenja financiraju županije.

Stranica