Održan Novogodišnji prijem Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

  • Slika /slike/Vijesti/2022/AHK_3012024_113.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, danas je u Hotelu Hilton Garden Inn Zagreb održan novogodišnji prijem na kojem je, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora više od dva desetljaća povezuje gospodarstvenike i intenzivno radi na unapređenju poslovnih i ulagačkih uvjeta u Republici Hrvatskoj. Događanje je okupilo velik broj predsjednika i članova uprava vodećih tvrtki u Republici Hrvatskoj.
 
Tom prigodom ministar Habijan je pozdravio okupljene te im se obratio na temu investicijske i poslovne klime u Republici Hrvatskoj te perspektive gospodarskog rasta i okruženja u narednom razdoblju.
 
„U proteklih nekoliko godina Vlada Republike Hrvatske napravila je velike iskorake u pogledu pozicioniranja Hrvatske kao energetskog čvorišta za ovaj dio Europe, a s ciljem eliminiranja ovisnosti o fosilnim ruskim energentima. U prilog tome ide izgradnja LNG-a na Krku prije nekoliko godina, a sada i udvostručavanje kapaciteta kako bi osigurali energetsku sigurnost i državama u okruženju“, istaknuo je ministar Habijan.
 
Ministar je naglasio je kako su aktiviranjem geotermalnih potencijala u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj, aktivnostima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mogućnostima sufinanciranja sredstvima osiguranim u Modernizacijskom fondu, napravljeni značajni koraci u tranziciji prema proizvodnji energije na vlastitom tlu iz obnovljivih izvora. Sve navedeno tvrtkama daje vjetar u leđa i nove prilike za ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za vlastite potrebe.
 
„Također, u tijeku je treći val rasterećenja poduzetništva, ukidamo parafiskalne namete u vrijednosti višoj od 130 mil. eura, ukidamo administrativne barijere za investitore i poduzetnike. Ovo su samo neki dijelovi konzistentne politike ove Vlade koji čine Hrvatsku sigurnijom i atraktivnijom za investicije“, naglasio je ministar.
 
Dodao je kako o konzistentnoj politici Vlade Republike Hrvatske govori i činjenica o ulasku Republike Hrvatske u schengenski prostor te uvođenje eura, a rezultati ovakve politike su jasni i objektivni.
 
„Kada govorimo o izravnim stranim ulaganjima, Hrvatska bilježi rekordne rezultate te je u posljednjih pet godina ostvareno preko 13 milijardi eura stranih ulaganja u našu zemlju. Ostvaren je najviši povijesni rating prema kreditnim agencijama. Značajno smo smanjili dug u BDP-u s daljnjim trendom smanjivanja. Ne možemo zaboraviti porezno rasterećenje kroz nekoliko valova reformi te poticanje energetske tranzicije u smjeru obnovljivih izvora. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nastavljaju s takvim politikama koje daju rezultate i čine Hrvatsku još boljim mjestom za život, rad i podizanje obitelji“, zaključio je ministar Damir Habijan.


Copywright: fotograf Zlatko Prkačin/ Njemačko-Hrvatska industrijska i trgovinsku komora 

Stranica