Održan neformalni sastanak ministara za konkurentnost

Slika /slike/Vijesti/2021/DT Mikuš Žigman Neformalni sastanak ministara konkurentnosti.PNG
Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman sudjelovala je na neformalnom sastanku ministara konkurentnosti, nadležnih za industriju i unutarnje tržište. Sastanak je održan 22. srpnja na Brdu pri Kranju, a predsjedao je slovenski ministar Zdravko Počivalšek. Neformalan sastanak bio je prigoda za raspravu o zelenoj tranziciji tekstilne i energetski intenzivnih industrija kako bismo stvorili kružnu, kreativnu i pametnu budućnost.
 
Tijekom rasprava ministri i njihovi izaslanici naglasili su da je revidirana Industrijska strategija pravi put za oporavak od krize, uz paket “Fit for 55” i koncept kružne ekonomije. Istaknuta je činjenica da su zelena i digitalna tranzicija preduvjet za jačanje konkurentnosti gospodarstva EU-a koje se prvenstveno treba usredotočiti na razvoj novih tehnologija i inovacija.
 
“Hrvatska snažno podržava koncept pravedne tranzicije i smatramo da tvrtkama treba pomoći u uvođenju isplativih rješenja za postizanje klimatske neutralnosti. Poseban naglasak trebao bi biti na financiranju istraživanja i inovacija, kao i na osiguranju komercijalizacije istraživačkih projekata, s ciljem veće primjene održivih tehnologija. Neke regije EU još uvijek ekonomski snažno ovise o energetski intenzivnim industrijama i potreban je sveobuhvatan pristup - od prekvalifikacije radnika do pružanja potpore malim i srednjim poduzećima kako bi se olakšala tranzicija sa što manje ekonomskih gubitaka”, naglasila je državna tajnica Nataša Mikuš Žigman.
 
Što se tiče tekstilne industrije, istaknuta je potreba za tehničkim normama i standardima kako bi se postiglo smanjenje utjecaja na okoliš. Potrebno je i dodatno potaknuti ulaganja u visokokvalitetno recikliranje u Europskoj uniji.
 
“Potreban nam je koordinirani odgovor na razini EU-a kako bismo odgovorili izazovima i mogućnostima tekstilne industrije. Istaknula bih neke mjere koje smatram važnima - prije svega, poticanje sortiranja, ponovne uporabe i recikliranja tekstila, osiguravajući da je uvezena odjeća u skladu sa zakonodavstvom i standardima EU. Naravno, potrebna je financijska potpora za zelenu i digitalnu tranziciju sektora“, izjavila je državna tajnica.
 
Sudionici sastanka naglasili su potrebu revizije sustava trgovanja emisijama i poreza za prilagodbu granice ugljika koji moraju biti usklađeni s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.
 
Na sastanku su sudjelovala i četiri gosta iz slovenske poslovne zajednice koji su predstavili praktične primjere kružnih, kreativnih i pametnih tekstilnih i energetski intenzivnih industrija: Matea Benedetti iz Benedetti Lifea, Giulio Bonazzi, direktor Aquafil Grupe, dr. Daniela Zavec, inženjer tekstila, i Peter Čas, direktor Steklarne Hrastnik.

Stranica