Održan neformalni sastanak ministara nadležnih za zaštitu potrošača

Slika /slike/Vijesti/2021/Vijeće za zaštitu potrošača1.jpg
Neformalni sastanak ministara nadležnih za zaštitu potrošača održan je danas u Sloveniji, a na njemu je sudjelovala državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.
 
Na sastanku su razmijenjena mišljenja o prijedlogu Uredbe o općoj sigurnosti proizvoda, prijedlogu Direktive o potrošačkim kreditima te kako poboljšati zaštitu prava potrošača u području turizma s obzirom na situaciju s pandemijom COVID-19.
 
Prijedlogom Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o općoj sigurnosti proizvoda želi se osigurati zaštita potrošača u EU-u od opasnih proizvoda uz istodobno osiguravanje pravilnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta, posebno jednakih uvjeta za poduzeća. U pogledu jačanja zaštite potrošača, Prijedlog, među ostalim, ima za cilj zaštititi potrošače prilikom internetske kupovine, uključujući i internetske tržnice, i od opasnih proizvoda koji dolaze iz EU-a i izvan nje; učiniti opoziv proizvoda učinkovitijim kako bi se izbjeglo da opasni proizvodi ostanu kod potrošača te osigurati bolje provođenje pravila o sigurnosti proizvoda kroz cijeli lanac opskrbe davanjem više ovlasti tijelima za nadzor tržišta. 
 
„Hrvatska podržava prijedlog Komisije o sigurnosti proizvoda. Smatramo da je ambiciozan u rješavanju izazova sigurnosti neprehrambenih proizvoda široke potrošnje vezanih za nove tehnologije i zaštitu potrošača pri internetskoj kupnji.“, kazala je Mikuš Žigman.
 
Vezano za Direktivu o potrošačkom kreditiranju, od donošenja Direktive 2008/48/EZ o ugovorima o potrošačkim kreditima iz 2008., zahvaljujući digitalizaciji, temeljito su se promijenili proces donošenja odluka i općenito navike potrošača, koji sada žele lakši i brži postupak za dobivanje kredita i često podnose zahtjeve za kredite putem interneta. Novim prijedlogom Direktive regulira se smanjenje rizika za potrošača prilikom uzimanja kredita, odgovornije kreditiranje i zaduživanje, prilagodba trenutnih pravila digitalnom dobu, olakšano odvijanje prekograničnih aktivnosti i jačanje konkurencije između pružatelja potrošačkih kredita.
 
U raspravi o turizmu, pandemiji COVID-19 i politici zaštite potrošača, istaknuto je kako je pandemija dovela do otkazivanja brojnih turističkih aranžmana. Kako bi osigurala zaštitu prava putnika s jedne strane i likvidnost turističkih agencija s druge strane, Hrvatska je izmijenila Zakon o pružanju usluga u turizmu te je uređeno pravo na raskid ugovora i izdavanje vaučera u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom.
 
Tijekom 2021. provodio se i projekt Sigurnog boravka u Hrvatskoj (Safe stay in Croatia). Oznaka Sigurni boravak u Hrvatskoj pokazala se kao mjera koja gostima pruža stupanj sigurnosti i lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, turističkih atrakcija koje su usvojile nacionalne i međunarodne zdravstvene i higijenske standarde. Do sada je dodijeljeno oko 16.700 oznaka.

Stranica