ODRŽAN INFO DAN ZA PODRUČJE MSP I PRISTUP RIZIČNOM KAPITALU U OKVIRU PROGRAMA OBZOR 2020.

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/272.jpg

 

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG- BICRO) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz podršku Europske poduzetničke mreže, održali su u petak 23. veljače 2018. Informativni dan za područje Mala i srednja poduzeća u okviru programa Obzor 2020.

Informativni dan se održao u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je nadležno za koordinaciju aktivnosti u RH vezanih uz Obzor 2020, a bio je namijenjen inovativnim poduzetnicima.

Predstavnik Europske komisije, g. Samuel Maenhout, predstavio je novi Radni program pod nazivom „European Innovation Council Pilot (EIC)“, za razdoblje 2018.-2020. godine, u okviru najvećeg programa Europske unije za financiranje istraživačkih i inovacijskih projekata – Obzor 2020.

G. Maenhout je istaknuo novosti koje se primjenjuju u novom radnom programu. Po prvi put će SME instrument imati „bottom up“ pristup, tako da se inovativne prijave mogu podnijeti u bilo kojem području tehnologije ili poslovnog sektora. To je u suprotnosti s prethodnim radnim programima u kojima su teme za MSP bile unaprijed definirane. Isto tako, Komisija je uvela intervjue licem u lice kao dio neovisne stručne procjene prijedloga za Fazu II. Kao takve, odluke o financiranju neće se temeljiti samo na ocjeni „papirnate“ prijave, već i na kvalitetama i motivacijama prijavitelja.

Ukratko su predstavljeni su i programi „Fast Track to Innovation (FTI)“, „Future and Emerging Technologies (FET) i „EIC Horizon Prizes“. Ukupni proračun za navedene aktivnosti je 2,7 milijardi eura u razdoblju 2018.-2020.

U ostalom dijelu info dana, Bruno Radojica (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), kao član Programskog odbora MSP i pristup rizičnom kapitalu, predstavio je nacionalni sustav podrške poduzetnicima za sudjelovanjem u programima Obzora 2020. Renato Vrebac (HAMAG-BICRO), kao nacionalna kontakt točka za MSP, dao je pregled sudjelovanja i rezultata hrvatskih poduzeća u programu SME Instrument.

Nakon toga je Boris Golob (STEP Ri), kao evaluator projekata na SME Instrumentu, iz prve ruke prenio poduzetnicima svoja iskustva iz evaluacije prijava te je dao korisne savjete na što poduzetnici trebaju obratiti pažnju prilikom pisanja svojih prijava na SME Instrument.

Na info danu svoja su iskustva predstavile i predstavnice dviju hrvatskih tvrtki koje su korisnici sredstava iz SME Instrumenta. Dr.sc. Nataša Golik Klanac (As2con – Alveus d.o.o.) je predstavila iskustva poduzeća u pripremi i provedbi takvih projekata, a gđa. Mirta Medanić (Amphinicy d.o.o.) je iznijela iskustva s predstavljanja projektnog prijedloga (pitch) na intervjuu pred evaluatorima, a koji je od ove godine novost u ocjenjivanju za Fazu II SME Instrumenta.

Ovim putem pozivamo inovativne poduzetnike da se prijave na programe „European Innovation Council Pilot (EIC)“ kako bi iskoristili mogućnost financiranja svojih projekata.



Stranica