Održan 37. Međunarodni znanstveno stručni susret stručnjaka za plin

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Milatić_Opatija plin.jpg
  • Slika
U Kongresnom centru Grand hotela Adriatic u Opatiji danas je otvoren 37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin koji traje do 13. svibnja. Na konferenciji sudjeluje nekoliko stotina stručnjaka za plin i energetiku, od čega više od 60 uglednih predavača i veliki broj izlagača iz 20 zemalja. Skup plinske struke obuhvaća niz aktualnih tema važnih za plinsko gospodarstvo i energetiku i ključnu problematiku koja će odrediti daljnji razvoj tržišta prirodnog plina.

Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na konferenciji su sudjelovali državni tajnik Ivo Milatić i ravnateljica Uprave za energetiku dr. sc. Kristina Čelić.

Državni tajnik Ivo Milatić ocijenio je da je Hrvatska među vodećim državama kada je u pitanju zaštita kućanstava u vezi s cijenama plina. Istaknuo je kako se infrastruktura i dalje razvija te je LNG terminal sagrađen kada mnogi nisu vjerovali u taj projekt. "Terminal nam daje sigurnost kakvu malotko ima. U idućoj godini imat ćemo 800 milijuna kubika plina koji će ući u naš plinski sustav iz proizvodnje te sigurnih 1,5 milijardu kubika iz LNG terminala", rekao je i naglasio da će Ministarstvo podržati daljnje povećanje kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubika te da se to može ostvariti u tri godine ili prije.

Usporedno s konferencijom, kao i svake godine, održava se i izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj nekoliko desetaka domaćih i inozemnih izlagača predstavlja napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku.

Stranica