Održan 1. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54817e6d94f5f.jpg

'Rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jedan je od ključnih prioriteta Ministarstva. Na žalost, opterećeni smo s mnogo problema, posebno jer glavnina onečišćenja dolazi iz druge države. Ministarstvo aktivno i na svim razinama radi na rješavanju tog problema. Pratimo i potičemo ubrzanje modernizacije Rafinerije nafte Brod. Nedavno je u Slavonskom Brodu postavljena i druga mjerna postaja za koju je Fond za zaštitu okoliša izdvojio 1,5 milijuna kuna, a rad novoosnovanog Povjerenstva kojeg čine predstavnici države, lokalne samouprave i građana, dodatno će doprinijeti ostvarenju našeg zajedničkog cilja - osiguranju čistog zraka za građane Slavonskog Broda.' – rekla je danas u Slavonskom Brodu pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac.

U Slavonskom Brodu održan je 1. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Povjerenstvo je osnovano 1. listopada. Ima 14 članova među kojima su predstavnici ministarstva zaštite okoliša i prirode, zdravlja te gospodarstva, Fonda za zaštitu okoliša, Agencije za zaštitu okoliša, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Građanske inicijative – Udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Povjerenstvo je formirano kao operativno tijelo koje će intenzivno raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, a osobito onih koje se odnose na redovito izvješćivanje građana o kvaliteti zraka i aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka, praćenje dinamike radova na modernizaciji Rafinerije nafte Brod u BiH te izradu Katastra emisija i Akcijskog plana za poboljšanje zraka na području Slavonskog Broda koji će biti podloga za pripremu i pokretanje konkretnih projekata.

Na sastanku Povjerenstva pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora Marija Šćulac Domac predstavila je aktivnosti Ministarstva u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka.

Prema Izvješću o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda za 2013. godinu, a koje je izrađeno na temelju podataka mjerenja onečišćujući tvari na postaji Slavonski Brod-1 i na privremenoj pokretnoj mjernoj postaji, pokazuje da je zrak 1. kategorije, odnosno čist, u odnosu na sumporov dioksid, dušikov dioksid i benzen. Zrak je 2. kategorije, onečišćen, u odnosu na sumporovodik, ozon i lebdeće čestice.

U sklopu aktivnosti koje Ministarstvo kontinuirano poduzima s ciljem poboljšanja kvalitete zraka u kolovozu ove godine u Slavonskom Brodu privremena mjerna postaja zamijenjena je novom stalnom mjernom postajom Slavonski Brod-2.

Nastavljaju se i aktivnosti na realizaciji projekta izrade emisijskog inventara, odnosno katastra onečišćenja, za područje Slavonskog Broda i Broda, kao i razvijanja stručne suradnje RH i BiH na razini inspekcija zaštite okoliša te uspostave kvalitetne komunikacije sustava za obavješćivanje RH i BiH.

Ministarstvo do kraja godine planira izraditi i preliminarni elaborat udjela dominantnih izvora onečišćenja na području Slavonskog Broda koji će poslužiti kao podloga za izradu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Izrada Akcijskog plana obaveza je Grada Slavonskog Broda, a Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša spremni su im pružiti svu stručnu i financijsku pomoć.

Akcijskim planom identificirati će se konkretne mjere i način provedbe s rokovima izvršenja, a kojima se može osigurati poboljšanje kvalitete zraka i kvalitete života stanovnika Slavonskog Broda.
 



Stranica