Od petka, 24. ožujka na kretanje-cijena.hr cijene iz 10 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti/2022/kretanje cijena logo.PNG
Uz trgovačke lance Konzum, KTC i Tommy, koji već redovito dostavljaju maloprodajne cijene za objavu na web stranici “Kretanje cijena” (https://kretanje-cijena.hr/), sutra, 24. ožujka 2023., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upotpunit će web stranicu s novim cijenama iz ostalih 7 velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala koji se prate na stranici. Unosom novih podataka na web stranicu dodatno će se osnažiti postojeća “bijela lista” trgovaca koja će sada biti potpunija te će se cijene u trgovačkim lancima moći lakše i kvalitetnije uspoređivati.
 
Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web stranica “Kretanje cijena” služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici. Na taj način omogućavamo da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize”, izjavio je savjetnik ministra Filipovića Jurica Lovrinčević.
 
Web stranica “Kretanje cijena” od njenog pokretanja 17. veljače 2023. do danas posjećena je 440 000 puta, a bitno je naglasiti da trgovci Konzum, KTC i Tommy nisu dizali svoje marže za proizvode koji se na stranici prate. Također, evidentan je izostanak  neopravdanih poskupljenja i od strane proizvođača i distributera za proizvode koji se prate na stranici.
 
Na stranici se vrši usporedba cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za osnovnih 78 kategorija proizvoda. Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljivo je da je ukupna vrijednost košarice svih proizvoda koji se prate na stranici „Kretanje cijena“ 2 posto je niža u usporedbi s cijenama koje su bile važeće na 31. prosinca 2022.
 
Napominjemo da su ovaj tjedan svim trgovcima ponovno poslani dopisi od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se dobrovoljno priključe partnerima “bijele liste” i dostave cijene za artikle koji se na listi prate. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je putem vanjskih popisivača popisalo cijene u 7 trgovačkih lanaca koji se do sada nisu priključili projektu.
 

Stranica