Od 23. rujna novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55f4044fdf4b9.JPG

„U dvije akcije koje smo do sada proveli odobreno je gotovo 34 milijuna kuna poticaja za kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Zbog velikog zanimanja građana i tvrtki odlučili smo ponoviti akciju. Od 23. rujna građani i tvrtke moći će ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje. Osigurali smo ukupno 7,5 milijuna kuna poticaja“ – najavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Jastrebarskom.

Povodom nadolazećeg Europskog tjedna mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna, u Gradu Jastrebarskom danas su prezentirani projekti koje taj grad provodi u području energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prirode, te su predstavljeni novi javni električni bicikli.

Ministar Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel obišli su Perivoj dvorca Erdödy te su isprobali nove javne električne bicikle.

Tom prigodom ministar Zmajlović najavio je novi javni poziv za poticanje kupnje električnih i hibridnih vozila.

Projekt se provodi u skladu sa Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti RH za razdoblje od 2014. do 2016. i u skladu sa EU ciljevima smanjenja stakleničkih plinova. Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.

Na javnom pozivu u 2014. godini je sa 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Ukupno je ove godine kupljeno 3 puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53.

Zbog velikog interesa građana i tvrtki, što pokazuje i podatak da su sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu potrošena u manje od dva mjeseca, odlučeno je da se ova uspješna akcija ponovi.

Novi javni poziv kreće 23. rujna, a osigurano je 7,5 milijuna kuna poticaja. Javni poziv trajat će do iskorištenja sredstava.

„Poticaji iznose do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, a do 30.000 kuna za hibridna vozila. Također, od ove godine se sufinancira kupnja električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500 do 30.000 kuna. Tvrtke mogu dobiti do 700.000 kuna“ – istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Osim sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila potiče se i čistiji javni transport te se provode projekti eko vožnje. Među projektima energetske učinkovitosti u prometu je i sufinanciranje nabave javnih električnih bicikala u gradovima i općinama.

Grad Jastrebarsko nabavio je 15 električnih bicikala koje će moći koristiti stanovnici i posjetitelji. Vrijednost projekta je 225.000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ga je sufinancirao sa 90.000 kuna.

Osim nabave nabavu električnih bicikala, u Jastrebarskom se provode i energetske obnove obiteljskih kuća, izgrađen je niskoenergetski vrtić „Radost“, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište te je u tijeku je uređenje Perivoja dvorca Erodoy.

Ukupna vrijednost ovih projekata je 16,3 milijuna kuna, a Fond ih je sufinancirao sa 4,5 milijuna kuna. K tome, početkom studenog će u gradsku tvrtku Vode Jastrebarsko d.o.o. stići 5 električnih vozila ukupne vrijednosti oko milijun kuna, sufinanciranih od strane Fonda.

„Ovakvim projektima osiguravamo čišći okoliš, štedimo energiju te osiguravamo veću kvalitetu života našim građanima i budućnosti našoj djeci. Zahvaljujem ministru Zmajloviću i direktoru Mülleru na suradnji i osiguranim sredstvima za njihovu realizaciju“ – rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.



Stranica