Od 1. studenog jednostavnije i dostupnije recikliranje odjeće i obuće

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55fbc46b86917.jpg

'Od početka studenog građani će moći lakše reciklirati odjeću, obuću i ostali tekstil. Sve trgovine koje prodaju tekstil i obuću površine veće od 400 kvadrata morat će imati spremnike za tu vrstu otpada. Omogućavanjem jednostavnijeg prikupljanja tekstila pomažemo i domaćim tvrtkama koje recikliraju tekstil. Prikupljanjem većih količina tekstila na domaćem tržištu tim će se tvrtkama smanjiti ovisnost o uvozu i troškovi proizvodnje. Tako potičemo domaće gospodarstvo i stvaramo preduvjete za otvaranje novih zelenih radnih mjesta' – izjavio je povodom objave Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pravilnik će na snagu stupiti 1. studenog kako bi trgovine tekstilom i obućom imale dovoljno vremena za prilagodbu i nabavu spremnika. Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati. Time se čini dobro za okoliš, jer će umjesto na odlagalištima otpadni tekstil ponovo završiti u industriji.

Pravilnikom je propisano da sve tvrtke, građani i obrtnici koji se bave razvijanjem, proizvodnjom, preradom, prodajom, uvozom ili izvozom proizvoda od tekstila u prodajnom prostoru većem od 400 m2 ili njegovoj blizini na vidljivom mjestu postave spremnike za skupljanje te vrste otpada. Sakupljeni tekstil i obuća predavat će se tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje te vrste otpada.

Ovaj propis važan je za domaće tvrtke koje se bave recikliranjem tekstila koje su zbog nedostatka materijala na domaćem tržištu morale uvoziti skuplji otpadni tekstil iz inozemstva.

'Pozdravljamo donošenje Pravilnika. Već ove godine primjećujemo dobre promjene i gotovo 8 puta povećala se količina otpadnog tekstila koji pribavljamo na domaćem tržištu. Vjerujemo da će se zbog novog propisa još više povećati raspoložive količine otpadnog tekstila na domaćem tržištu koji je jeftiniji od uvoznog. Time ćemo postati konkurentniji na tržištu EU na kojem ostvarujemo oko 85% prihoda plasiranjem proizvoda za energetsku izolaciju koji se koriste u građevinarstvu, a proizvodimo ga od otpadnog tekstila. Lani smo reciklirali 2500 tona tekstila, a plan nam je da do 2016. tu količinu povećamo na 6000 tona' – izjavio je direktor tvrtke Regeneracija Anđelko Švaljek koju su ministar Zmajlović i direktor Fonda Müller obišli u srpnju. (Recikliranje otpadnog tekstila, video: http://mzoip.hr/hr/video.html)

Reciklirani tekstil iz Regeneracije koristi se u građevini, automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi, higijeni.

Podaci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je 2013. udio tekstilnog otpada u komunalnom otpadu u Hrvatskoj iznosi oko 3%. Količina proizvedenog komunalnog tekstilnog otpada oko 50.000 tona, odnosno oko 12 kg po stanovniku godišnje.

 



Stranica