Ocjena kvalitete zraka na području Republike Hrvatske za razdoblje 2016. – 2020. godine

Slika /slike/Vijesti/1. pravo na pristup.jpg

Ocjena kvalitete zraka na području Republike Hrvatske za razdoblje 2016. – 2020. godine izrađena je na temelju članka 24. stavka 3. Zakona o zaštiti zraka (»Narodne novine«, broj: 127/19 i 57/22).

Ocjena kvalitete zraka sadrži ocjenu razina onečišćenosti zraka u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o zaštiti zraka i Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku (»Narodne novine«, br. 77/20). Procjenjivanje kvalitete zraka na teritoriju Republike Hrvatske, sukladno članku 7. stavku 3. i članku 24. stavku 2. Zakona o zaštiti zraka, provodi Državni hidrometeorološki zavod, najmanje jedanput u pet godina, na temelju mjerila za procjenu koja su određena Pravilnikom o praćenju kvalitete zraka (»Narodne novine«, broj: 72/20).

Ocjena kvalitete zraka izrađena je na temelju podataka o kvaliteti zraka dobivenih mjerenjem na mjernim mjestima državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. Razine onečišćenosti procijenjene su na osnovi rezultata mjerenja te drugih raspoloživih podataka, kao što su podaci dobiveni modeliranjem prijenosa i disperzije onečišćujućih tvari odgovarajućim atmosferskim modelima, drugim metodama procjene i mjerila koja se primjenjuju na području Europske unije te podataka iz registra onečišćivanja okoliša.



Dokument



Stranica