Obljetnica proglašenja parkova prirode Medvednica i Biokovo

  • Slika /slike/Vijesti/24.6.2020. PP Biokovo i Medvednica 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Područja Medvednice i Biokova proglašena su parkovima prirode na današnji datum 1981. godine. Osim što su planinska, ova dva zaštićena područja slična su i po tome što su njihova podnožja gusto naseljena, povezanost stanovništva i planina prisutna je stoljećima, a u suvremeno doba ova područja su iznimno posjećena te obilježena turističkim aktivnostima i utjecajima.

Park prirode Medvednica smješten je neposredno sjeverno od Zagreba. Za glavni grad Hrvatske ovaj planinski masiv, s najvišim vrhom Sljemenom na nadmorskoj visini od 1035 m, ima iznimnu vrijednost, ne samo s ekološkog aspekta (zaštita tla od erozije, sprječavanje bujica, utjecaj na klimu, kvalitetu zraka i vode), već i s estetskog, simboličkog, rekreacijskog, zdravstvenog i turističkog aspekta. Osim na području Grada Zagreba, ovo se zaštićeno područje površine 179 km2 prostire dijelom i na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ 39. rođendan Parka će obilježiti u nedjelju 28. lipnja prigodnim edukativno-zabavnim događanjima na livadi uz Turističke apartmane „Snježna Kraljica“ od 11:00 do 14:00 sati. Predstavit će se ondje projekt SINCERE (Poticanje inovacija u uslugama šumskih ekosustava) koji je trenutno u provedbi, a čiji je cilj valorizirati rekreativnu i zdravstvenu funkciju usluga šumskih ekosustava Medvednice i podići svijest šire javnosti o uslugama šumskih ekosustava.

Više informacija o Parku prirode Medvednica dostupno je na poveznici.

Planina Biokovo je dio planinskog masiva Dinarida, čini prirodno zaleđe Makarske rivijere, a kategorijom parka prirode proglašeno je područje površine 193 km2 i dužine 30 km. Osim po svome položaju, Biokovo je jedinstveno i zbog svoje geomorfologije te biološke raznolikosti, što su bili glavni razlozi proglašenja planine Biokovo parkom prirode 1981. godine.

Najviši vrh planine je Sveti Jure na 1762 m nadmorske visine, čime je Biokovo druga najviša planina u Hrvatskoj. Do vrha, osim planinarskih staza, vodi i cesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj.

U Parku prirode Biokovo posjetitelji mogu planinariti na više od 20 planinarskih staza, obići botanički vrt „Kotišinu“, brojne poučne staze,  Info – centar Ravnu Vlašku s vidikovcem te posjetiti prezentacijske centre „Brela Gornja“ i „Adrion - srce planine“ u Makarskoj.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ trenutno provodi projekt  „Novi Adrion - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“ koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Najupečatljiviji dio projekta svakako je uređenje Skywalk-a na predjelu Ravna Vlaška, odnosno izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje.

Osim toga, projektom se planira postavljanje geološkog stupa, uređenje posjetiteljskog centra u Župi te uređenje Rodićeve ceste, čime će se postojeća makadamska cesta prenamijeniti u pješačko-biciklističku stazu dugu oko 7 km.

Uz to, u suradnji s udrugom „Geopark Imotska jezera“ planira se aplicirati Geopark Biokovo - Imotska jezera u UNESCO svjetski program geoparkova. Time bi se omogućilo pokretanje različitih proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje doprinose socio-ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Više informacija o posebnostima Parka prirode Biokovo i aktualnim projektima i događanjima dostupno je na poveznici.
 

Foto: Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i „Park prirode Medvednica“



Stranica