Objavljeno Izvješće o klimatskim promjenama

Slika /slike/Vijesti/shutterstock_84255913_cr.jpg
Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC) objavilo je danas svoje najnovije izvješće.
Izvješće, čiji su autori stotine vodećih svjetskih klimatskih znanstvenika, potvrđuje da su klimatske promjene prisutne i da su neki od njihovih učinaka već sada neizbježni. Širom svijeta, klimatska kriza dovodi živote i sredstva za život u opasnost, posebno u odnosu na one najugroženije.
 
Jedan od glavnih nalaza izvješća je da klimatske promjene izazvane čovječanstvom već utječu na prirodu i ljude intenzivnije, češće i na širem geografskom području nego što se mislilo.
Veću površinu kopna spaljuju šumski požari, a tropske ciklone uzrokuju opsežnije štete.
Otprilike polovica proučavanih vrsta pomaknula je svoja staništa, a već su se dogodila prva izumiranja vrsta uzrokovana klimatskim promjenama.
Degradacija i uništavanje ekosustava šteti našoj sposobnosti prilagodbe na klimatske promjene koje narušavaju sigurnost hrane i vode, poljoprivrednu produktivnost, te fizičko i mentalno zdravlje.
Dodatno, izvješće navodi da će se te vrste rizika neumoljivo povećavati tijekom sljedeća dva desetljeća, ali također i da se neki od tih rizika mogu smanjiti poduzimanjem mjera za prilagodbu utjecajima.
 
Kao što je potvrđeno prošlogodišnjim izvješćem IPCC-a o fizikalnoj znanosti, te rizike možemo dugoročno umanjiti smanjenjem emisija stakleničkih plinova i obuzdavanjem globalnog zatopljenja, no istovremeno se moramo prilagoditi promjenjivoj klimi. Nalazi izvješća jačaju potrebu da Europa postane otpornija na klimu i pripremi se za neizbježne učinke klimatske krize.
 
Misija Europske unije za prilagodbu klimatskim promjenama igra središnju ulogu u tim naporima, podržavajući najmanje 150 europskih regija i zajednica da postanu otporne na klimu do 2030.
U 2020. godini Europska unija i njene države članice obećale su oko 23,4 milijardi eura za financiranje klimatskih promjena, od čega je otprilike polovica potrošena na pomoć partnerima. Štoviše, na konferenciji COP26 u studenom prošle godine, Unija je obećala 100 milijuna eura Fondu Ujedinjenih naroda za prilagodbu. Time je Europska unija postala najveći donator Fonda koji nudi financiranje zemljama u razvoju ranjivima na utjecaj klimatskih promjena.

Stranica